Țara care își plătește tinerii doar ca să trăiască în ea

Guvernul Ungariei este atât de îngrijorat de numărul mare de tineri care părăsesc țara încât se oferă să le plătească zborul spre casă, precum și o parte din costurile de trai, printr-o bursă de 100.000 de forinți (aproximativ 1.400 de lei) pe lună.

”Vino acasă, tinere!” e numele programului conceput să îi convingă pe tinerii maghiari care locuiesc în străinătate să revină în țară. Programul promite un zbor gratuit de întoarcere în țară, o bursă lunară de 100.000 de forinți (aproximativ 1.400 de lei) timp de un an și posibilitatea unui loc de muncă aproape de familie, a spus directorul biroului de forță de muncă al Ungariei, Szabolcs Pakozdi, în cadrul unui eveniment organizat de guvernul Ungariei la Londra la sfârșitul lunii iunie, scrie Hungary Today, citat de TIME.

Pakozdi a accentuat în fața publicului că participanții nu sunt obligați să lucreze în țară pentru o anumită perioadă de timp.

Biroul central de statistici al Ungariei estimează că 31.500 de maghiari au părăsit țara în 2014, mai mult cu 46% față de 2013, informează Reuters. În total se presupune că sunt 350.000 de cetățeni ai Ungariei care lucrează în străinătate, cei mai mulți fiind tineri necăsătoriți. Mulți dintre aceștia motivează că sunt nemulțumiți de turnura politică abruptă spre dreapta sub guvernarea premierului Viktor Orban.

Ca reacție la campania anti-imigraționistă, fostul artist urban Gergo Kovacs a inițiat o contra-campanie de crowdfunding de mare succes pentru a lipi postere enorme în toată țara. ”Dacă veniți în Ungaria, puteți aduce, vă rog, un prim-ministru sănătos la minte?” e mesajul unuia dintre postere.

FOTO: lcepparo/ Shutterstock