Tanarul suspectat de propagandă jihadistă a fost reținut

Anchetatorii susțin că adolescentul ar fi trimis, prin internet, mesaje de susținere a grupării teroriste Stat Islamic, dar și filme în care erau prezentate decapitări.

Tânărul s-ar fi convertit inclusiv la islamism. Potrivit blogului Gazda Islamică, el și-a luat numele de Omar al-al-Faruq. Adolescentul de 17 ani este elev la un liceu din Craiova. Surse apropiate anchetei au declarat pentru Mediafax că tânărul ar promova pe internet mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor oameni capturați de gruparea Stat Islamic, dar şi materiale video cu mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor.

Adolescentul apare într-o prezentare și pe blogul Gazda Islamică. Într-un mesaj în limba arabă, el a povestit cum s-a convertit la islamism. ”Am crescut creștin ortodox și am devenit musulman după ce am găsit adevărul”, scrie craioveanul care și-a luat numele de Omar al-Faruq. Susține că un prieten, Omar Hamadi, i-ar fi povestit despre evenimentele din Siria și…așa a început să caute informații suplimentare despre Islam.

Baiatul mai spune că după ce va împlini 18 ani ar vrea să meargă la Universitatea Islamică din Medina. Tînărul provine dintr-o familie destrămată – mama sa lucrează la Regia de Transport din Craiova, iar tatăl a fost de curînd eliberat din închisoare.

Acesta este primul caz în care un român radicalizat a intrat în atenția procurorilor. Să mai spunem, de asemenea, că e al doilea caz făcut public de Procuratură și de serviciile secrete în mai puțin de o săptămînă: pe întîi decembrie, SRI susținea că ar fi dejucat un atentat în Tîrgu Secuiesc. Aceste dezvăluiri preced dezbaterea proiectului de buget pe 2016, document care majorează cu aproape 20% fondurile alocate Serviciului Român de Informații. Bani în plus primește, la rîndul său, și Serviciul de Informații Externe.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS