Confidenţialitate

Taifun în Japonia: Crește bilanțul victimelor

Sub ameninţarea unor noi ploi, zeci de mii de salvatori din Japonia caută încă supravieţuitori, la două zile după ce puternicul taifun Hagibis a lovit centrul şi estul Japoniei.

Bilanțul provizoriu se apropie de 60 de morţi, relatează Agerpres, citând AFP.

Hagibis a atins uscatul sâmbătă seara venind din Pacific, însoţit de rafale de vânt de circa 200 kilometri pe oră şi precedat de ploi torenţiale care au afectat 36 dintre cele 47 de prefecturi din ţară (în centru, est şi nord-est), provocând alunecări de teren şi ieşirea din matcă a mai multor râuri.

Luni, postul public de televiziune NHK a anunţat, pe baza datelor colectate de jurnaliştii săi aflaţi pe teren, că 56 de persoane şi-au pierdut viaţa, 15 erau încă date dispărute, iar 204 erau rănite. Guvernul a comunicat un bilanţ mai mic pe care continuă să-l actualizeze.

“Chiar şi azi, numeroase persoane sunt date dispărute”, a declarat luni premierul Shinzo Abe în timpul unei întâlniri de urgenţă. “Echipele fac tot posibilul să le caute şi încearcă să le salveze acţionând zi şi noapte”, a adăugat el.

În timp ce peste 110.000 de salvatori, inclusiv 31.000 de soldaţi din Forţele japoneze de autoapărare, sunt mobilizaţi pe teren, meteorologii japonezi prognozează noi precipitaţii în centrul şi estul Japoniei şi avertizează asupra pericolului de noi alunecări de teren şi de inundaţii.

“Azi sunt aşteptate ploi în zonele lovite de dezastru”, a declarat luni în cadrul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, îndemnând populaţia ”să rămână foarte vigilentă”.

În regiunea Nagano (centru), una dintre cele mai afectate de intemperii, ploua deja, iar prognozele indică faptul că precipitaţiile se vor intensifica.

“Ne temem că aceste ploi afectează tentativele de căutare şi salvare”, a declarat pentru AFP oficialul local Hiroki Yamaguchi.

În total, 176 de râuri au ieşit din matcă în principal în nordul şi estul Japoniei, a informat presa.

În regiunea Nagano, în special, un dig s-a prăbuşit, deversând apele râului Chikuma asupra unei zone rezidenţiale ale cărei case au fost inundate până la etajul al doilea.

În anumite zone, elicopterele salvează locuitorii refugiaţi pe balcoane sau acoperişuri, în timp ce în alte regiuni, salvatorii se strecoară pe apele noroioase dintre imobile la bordul unor ambarcaţiuni pentru a elibera persoanele rămase blocate în locuinţe.

“Tot ce aveam în casă a fost luat de ape sub ochii mei, mă întrebam dacă era coşmar sau realitate”, a declarat pentru postul public de televiziune NHK o locuitoare din Nagano.

“Cred că sunt norocoasă că sunt încă în viaţă”, a adăugat aceasta.

Printre victimele taifunului se numără şi cel puţin şapte membri ai echipajului unei nave cargo care s-a scufundat sâmbătă seara în apele agitate ale Golfului Tokyo.

Zeci de mii de oameni şi-au găsit refugiu în adăposturi, fără garanţia că se vor putea întoarce curând la casele lor.

Circa 75.900 de gospodării nu aveau încă energie electrică luni după-amiază, iar aproximativ 135.000 nu aveau acces la apă potabilă.

Hagibis a paralizat transporturile în regiunea Tokyo în weekendul prelungit care a trecut, luni fiind sărbătoare publică, dar cea mai mare parte a legăturilor feroviare şi aeriene au fost reluate luni.

Furtuna a cauzat de asemenea anularea a trei meciuri din Campionatul mondial de rugby, organizat în arhipelagul nipon.