Confidenţialitate

Sylvester Stallone împlinește 70 de ani

Actorul, regizorul și scenaristul american Sylvester Gardenzio Stallone s-a născut pe 6 iulie 1946, la New York.

A urmat cursurile de dramă la Universitatea din Miami și a început să scrie primele scenarii. S-a lăsat de facultate ca să devină actor în New York, dar rolurile s-au lăsat așteptate. A obținut câteva roluri în piese de “teatru de avangardă” și a apărut chiar și într-un film semi-erotic.

Între roluri, a lucrat tot felul de slujbe prost plătite, precum ajutor de bucătar, vânzător de pește și ușier la un cinematograf.

Cel mai popular personaj creat de Sylvester Stallone, Rocky Balboa, a luat viață într-o noapte de la sfârșitul lunii martie 1975, după vizionarea meciului de box dintre campionul Muhammad Ali și un necunoscut, Chuck Wepner, care a reușit să reziste loviturilor lui Ali, pierzând prin decizia arbitrilor, dar reușind să-l trimită la podea pe campion și să câștige admirația publicului.

Inspirat de acest meci, Stallone s-a încuiat într-o cameră timp de trei zile, în care a scris scenariul filmului. Mai mulți producători s-au arătat interesați de scenariu, dar Stallone a insistat că nu-l vinde decât cu condiția să joace el însuși în rolul principal.

rocky balboa (4)

Ofertele au crescut substanțial, de la câteva zeci de mii de dolari, la peste o sută de mii, producătorii dorind o vedetă consacrată ca Robert Redford, Burt Reynolds sau Ryan O’Neal în rolul principal. Deși nu mai avea în cont decât aproximativ 100 dolari, Stallone s-a ținut ferm pe poziție.

rocky balboa (3)

Ofertele au urcat la 200.000 dolari și chiar peste. În cele din urmă, au căzut de acord că Stallone va interpreta rolul, cu condiția ca bugetul filmului să nu depășească un milion de dolari.

În cele din urmă, filmul a fost finalizat pentru aproximativ 1,1 milioane dolari și a devenit unul din cele mai mari succese de casă din toate timpurile, încasând aproape 120 de milioane dolari în Statele Unite și Canada și aproape 100 de milioane dolari în restul lumii.

rocky balboa (1)

De asemenea, filmul a fost nominalizat la zece premii Oscar, din care a câștigat trei, între care și cel mai important, pentru cel mai bun film al anului. Sylvester a fost nominalizat ca cel mai bun actor și cel mai bun scenarist.

rocky balboa (2)

În istoria filmului, doar patru vedete se pot mândri cu distincția de a fi nominalizați la Oscar în același an ca actor și scenarist: Charlie Chaplin, Orson Welles, Woody Allen și Sylvester Stallone.

A reluat rolul Rocky de cinci ori în următorii treizeci de ani: ”Rocky II” (1978), ”Rocky III” (1982), ”Rocky IV” (1985), ”Rocky V” (1990) și ”Rocky Balboa” (2006), semnând scenariul și regia la toate, cu excepția părții a cincea, regizată de John Avildsen, care a regizat și prima parte.

Al doilea personaj care l-a menținut pe Sylvester Stallone în topul celor mai bine plătiți actori din lume până la sfârșitul anilor ’90 a fost John Rambo, veteran al războiului din Vietnam.

În anii ’80, Sylvester Stallone a fost unul din cei mai bine plătiți actori ai tuturor timpurilor.

Cel care este numit adesea în presă “Sly”, a primit anul trecut Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar în filmul “Creed”.