Confidenţialitate

Nobel 2022: Svante Pääbo, câștigătorul premiului pentru Medicină. Expertul, unul dintre fondatorii paleogeneticii

Sezonul Nobel 2022 a început. Luni, Svante Pääbo – un cercetător suedez specializat în domeniul geneticii evoluționiste – a primit premiul pentru Medicină.

Expeertul este unul dintre fondatorii paleogeneticii, o disciplină care folosește metodele geneticii pentru a studia oamenii timpurii și alte populații străvechi.

Premiul pentru Fizică va fi dezvăluit marți.  Vor urma laureații pentru Chimie (miercuri), Literatură (joi), Pacea (vineri) și Economie (luni).

Premiul Nobel pentru Pace din acest an ar putea condamna războiul din Ucraina prin recunoaşterea meritelor unor oponenţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, ale voluntarilor care au ajutat civili sau ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care este considerat unul dintre favoriţi, relatează agenţia Reuters.

Anul trecut, jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov, care au înfruntat mânia autorităţilor din Filipine şi Rusia pentru a dezvălui corupţia şi abuzurile conducerii, au câştigat amândoi premiul pentru Pace, în semn de susţinere a libertăţii de exprimare, aflată în pericol în întreaga lume.

Citește și: Corbii de Piatră, biserica rupestră cu două altare | GALERIE FOTO

Foto: Shutterstock