Sute de medicamente ieftine vor dispărea din cauza scumpirii combustibililor

Câteva sute de medicamente generice cu preţuri mici pot dispărea de pe piaţă în următorul an ca urmare a creşterii preţurilor la combustibil şi a modificărilor de reglementare a preţurilor în alte ţări europene, spun reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Din cauza taxei de clawback prin care se impune producătorilor de medicamente să returneze statului o parte din profitul realizat din vânzările de compensate, cât și a politicilor de preţ şi a creşterii costurilor, APMGR estimează că preţul multor medicamente va ajunge mai mic decât costul de producţie.

Astfel, se va recurge la delistarea acestora în România, împreună cu alte peste 2.000 de medicamente care au dispărut de pe piaţă în ultimii ani, fie definitiv, fie înlocuite cu variante mai scumpe.

Potrivit APMGR, principala povară pentru producătorii de medicamente generice o reprezintă taxa clawback, care a ajuns aproape de 20% şi care continuă să crească accelerat.

„Repetăm mereu autorităţilor că taxa clawback afectează în primul rând medicamentele generice, care sunt, de regulă, medicamente cu preţ mic, dar suntem ignoraţi”, a declarat directorul executiv al APMGR, Laurenţiu Mihai.

Conform companiei de cercetare şi studii de piaţă CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă în perioada următoare sunt medicamente sub 25 de lei.

„Dacă Guvernul menţine acelaşi nivel al taxei pentru medicamentele generice, nu face altceva decât să lovească în bătrâni şi bolnavi cronici, care nu vor mai găsi multe din cele mai răspândite medicamente de pe piaţă sau vor găsi variante mai scumpe, care vor necesita coplată,” a declarat Laurenţiu Mihai.

La dispariţia medicamentelor contribuie şi politica actuală de preţ care duce preţul medicamentelor din România la un minim european.

Schimbările de reglementare a preţului în alte ţări europene care au şi România ca ţară de referinţă pot duce la delistări din motive comerciale care vor afecta pacientul român.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS