PREMIERĂ la Teatrul Evreiesc de Stat: „Luminile ghetoului” în regia lui Andrei Munteanu

Teatrul Evreiesc de Stat (T.E.S) ne invită la cea mai recentă premieră, „Luminile Ghetoului”, în regia lui Andrei Munteanu (foto), un spectacol care ne pune în față realitatea dintr-un București și dintr-o Românie despre care învățăm puțin sau deloc la școală: crimele comise asupra comunității evreiești în istoria nu foarte îndepărtată a României.

Pe rând, actorii vin și prezintă mărturii cutremurătoare despre un fenomen negat sau ascuns, în funcție de perioadă.

Scenariul gândit de Andrei Munteanu, care semnează și regia, are o valoare didactică și documentară. „Unirea acestor povești nu a fost un lucru dificil, pentru că toate au un numitor comun, suferința în timpul Holocaustului.

Fiecare dintre autori (citați în cadrul spectacolului -n.r.) au reflectat Holocaustul așa cum l-au trăit. Emil Dorian l-a reflectat în Jurnal în vremuri de prigoană, Marin Preda, marele nostru scriitor român, l-a reflectat în romanul său Delirul, celebrul fragment cu asasinarea evreilor la abator”, spune regizorul Andrei Munteanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fiecare moment cu mărturii este urmat de unul muzical, creații din timpul Holocaustului și ale supraviețuitorilor. „Sunt cântece scrise în ghetouri. Bineînțeles, memoria colectivă, oamenii care au supraviețuit Holocaustului, au păstrat aceste cântece.

Imediat după război, a ieșit și o culegere, Cântecele ghetourilor.

Această antologie, această culegere, a fost făcută de un supraviețuitor polonez, care a adunat toate aceste cântece într-un volum. Din puținii bani pe care îi avea, a scos această carte care  a avut norocul să ajungă în Uniunea Sovietică, unde a fost publicată și republicată.

A apărut și în Israel, în America… Și în felul acesta cântecele au ajuns până la noi, în zilele noastre, în interpretarea Orchestrei Teatrului Evreiesc de Stat, explică Andrei Munteanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe un ecran, în spatele actorilor, sunt proiectate fotografii-document care surprind scene dramatice sau cu o valoare istorică a perioadei. Sunt surprinse scene din zonele locuite de evrei din București (Calea Văcărești & distrugerea marelui templu spaniol):

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între fotografiile-document se numără și cea care îi prezintă pe Horia Sima, regele Mihai, regina mamă și mareșalul Antonescu la o întrunire legionară, imagine obținută de la Getty Images, o fotografie unicat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andrei Munteanu a urmat „Accademia di Opera” din Verona, master în „Regia spectacolului de operă”, clasa prof. Gianfranco de Bosio. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, licențiat în Artele Spectacolului, secția Regie Teatru, clasa profesorului Tudor Mărăscu, promoția 2011.

Despre cel mai recent spectacol pus în scenă, „Luminile ghetoului”, spune că reunește informații și imagini cu o „valoare documentară infinită”, fiind creat în trei planuri – cel al actorilor care prezintă mărturii, cel muzical și cel al fotografiilor care vin să potențeze istoria tragică a unei comunități.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Următoarea reprezentație a spectacolului „Luminile ghetoului” este programată în seara de 10 februarie 2019, de la ora 19.00. „Din cele mai ascunse colțuri ale Europei, și până la marile capitale ale bătrânului continent, rânjetul hidos al fascismului ne urmărește. Copii și bătrâni, tați și fii, frați și surori, toți deopotrivă suntem prinși în reflectorul de urmărire al ghetoului. Spectacolul este o călătorie inspirată de muzica inedită scrisă de supraviețuitorii Holocaustului, în acele momente de grea încercare, precum și de texte ce reflectă cea mai mare crimă a secolului XX”, transmite Teatrul Evreiesc de Stat.

Iorgu Ianuși despre „Luminile ghetoului”, la „Sus cortina!”:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.


Luminile ghetoului

Scenariul și regia: Andrei Munteanu

Conducerea muzicală: Bogdan Lifșin

Autor imagine afiș: Ephraim Moses Lilien

Gen: Dramă muzicală

Limba: Română și idiș (cu titrare în limba română)

Durata: 80 minute (fără pauză)

Premieră: 27 ianuarie 2019


Distribuție:

Dorina Păunescu

Geni Brenda Vexler

Roxana Guttman

Mihai Ciucă

Mircea Drîmbăreanu

Lucian Ionescu

Viorica Bantaș

Mihai Nițu

Andrei Miercure

Matei Bantaș


Cu participarea TES ORCHESTRA:

Clape: Bogdan Lifșin

Vioară: Rodica Gancea

Vioară: Feras Sarmini

Violoncel: Sergiu Marin

Clarinet: Mihai Pintenaru

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS