”Sus cortina!” Oana Pellea – în ziua în care împlinește 54 de ani, joacă în premiera ”Efectul razelor gamma asupra Crăițelor Lunatice”

Un om cald, mereu disponibilă să ne vorbească despre teatru, despre cunoaștere și despre spectacolele sale. Oana Pellea, la 54 de ani. Și în această seară va fi pe scenă, la Teatrul Metropolis, într-un spectacol pe care îl dedică actriței Olga Tudorache (foto: Alex Cornu, Oana Pellea).

***

Premiera oficială a spectacolului ”Efectul razelor gamma asupra Crăițelor Lunatice”, după un text de Paul Zindel, este programat vineri, 29 ianuarie, la ora 19.30, în Sala Mică a Teatrului Metropolis. Această nouă sală a fost inaugurată (joi, 28 ianuarie) cu prilejul spectacolului regizat de Mariana Cămărășan, cu Oana Pellea, Alexandrina Halic, Florina Gleznea și Cristina Casian în distribuție.

Oana Pellea îi dedică acest spectacol marii actrițe Olga Tudorache, retrasă de pe scenă, care în urmă cu aproape patru decenii a jucat în această piesă.

Acum 39 de ani Olga Tudorache a strălucit în ”Efectul Razelor Gama asupra anemonelor”! Astăzi încă se mai vorbește despre acea montare și despre magistrala interpretare. Mă înclin în fața excepționalului artist și în fața fabulosului Om ce poartă numele Olga Tudorache. Domnia sa face parte din patrimoniul Culturii Române și din patrimoniul meu sufletesc. Oana Pellea

“Nu sunt o stâncă ce nu poate fi clintită, rece, lucidă, cum par. Nenorocirea este că nu sunt cum par și că foarte repede omul își dă seama de asta. Aspectul exterior mi se trage, cred, din faptul că am fost și am rămas o mare timidă”. Este o replică a Olgăi Tudorache, ce o inspiră pe Oana Pellea:

Și eu sunt timidă, doamna Olga… dar îmi iau curajul de a spune public: Doamnă, vă iubesc. Vă admir și vă mulțumesc pentru tot ce mi-ați și ne-ați dăruit tuturor prin arderea vieții și talentului dumneavoastră. Dedic acest spectacol Doamnei Olga Tudorache. Oana Pellea

Cea mai cunoscută piesă a lui Paul Zindel, “Efectul Razelor Gamma asupra Crăițelor Lunatice” , este o dramă autobiografică inspirată din viața autorului, pusă în scenă în toată lumea. La noi, este celebră montarea din 1977, în regia Cătălinei Buzoianu, pentru Televiziunea Română, cu Olga Tudorache în rolul principal.

Noua punere în scenă, de la Teatrul Metropolis, poate fi văzută și în serile de 7 & 12 februarie.


 

Oana Pellea despre Amza Pellea și decizia sa de a se îndrepta spre Teatru:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oana Pellea despre spectacolul ”N(aum)”, jucat în mai multe orașe din țară, inclusiv în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu din 2015:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS