Confidenţialitate

Surse din cadrul Comisiei: „Discuțiile merg într-o direcție bună pentru România”. Oficialii încearcă să convingă Austria să nu se opună aderării | AUDIO

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene dar și alți oficiali ai Uniunii, inclusiv ai Comisiei, încearcă să convingă Austria să nu se opună joi, oficial, intrării României în Schengen, de la 1 ianuarie.

Diplomații s-au reunit la Bruxelles miercuri dimineață, la ora 10.00, în cadrul unei reuniuni premergătoare Consiliului JAI, al miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne de joi, unde se va decide dacă, cum și de când intră în Schengen România,Bulgaria și Croația.

Surse din cadrul Comisiei Europene au precizat pentru Europa FM că cel puțin deocamdată “discuțiile începute dimineață merg într-o direcție bună pentru România”. Și asta pentru că toată lumea, inclusiv Comisia și reprezentanții Președinției Cehe le explică dn nou oficialilor austrieci că nu România este sursa principală pentru sosirile de migranți ilegali la ei.

De fapt, datele arată că doar o mie dintre  migranții ilegali înregistrați în România au ajuns in Austria, a adăugat sursa din cadrul Comisiei pentru Europa FM.

Dacă Austria va ceda rămâne de văzut. Cert e că România vrea ca joi, în Consiliul JAI, aderarea noastră să fie supusă votului statelor membre.

Dacă Austria nu va ceda, România mai are și planuri de rezervă, explică eurodeputatul Victor Negrescu:

„Va exista premise pentru un Consiliu pentru Justiție și Afaceri Interne ulterior, în măsura în care evident Austria primește clarificările de care are nevoie și acum se analizează posibilitatea ca rezoluția privind aderarea României la spațiul Schengen să cpnțină elemente suplimentare referitoare la modul în care vom gestiona fenomenul migrațional și cum vom asista statele membre pe acest subiect în așa fel încât Austria să poată să se asigure că nu vor apărea acele subiecte invocate de ei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Joi, discuțiile din cadrul Consiliului JAI încep la ora 9.00 și vor dura până după amiază.

Foto: Shutterstock

Citește și: România va cere Consiliului JAI să voteze aderarea țării la Schengen, anunță Ciucă. „Blocarea noastră nu va aduce răspunsuri Austriei”