Confidenţialitate


Cristian Pîrvulescu, despre aderarea României la Schengen: „Dacă punem în balanță, șansele să nu se întâmple sunt mai mari decât să se întâmple” | VIDEO


Cristian Pîrvulescu, despre aderarea României la Schengen: „Dacă punem în balanță, șansele să nu se întâmple sunt mai mari decât să se întâmple” | VIDEO

Politologul Cristian Pîrvulescu a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Sunt zile decisive pentru negocierile privind admiterea României în Spațiul Schengen. Cum vede politologul situația României în acest context.

„Acum, aveți dreptate în ceea ce privește decuplarea. Decuplarea este greu de realizat din punct de vedere real, la nivelul solului pentru că România nu e pregătită să aibă pe Dunăre și la granița cu Bulgaria un sistem puternic. Poate să-l creeze destul de repede, dar nu asta era ideea. Ideea era că Bulgaria va asigura partea aceea de graniță europeană, nu România. Este tehnic o problemă complicată”, a spus Cristian Pîrvulescu.

„Pe de altă parte, luni la Bruxelles la întâlnirea legată de agenda privind migrația pentru că de fapt nu este vorba de România, despre Bulgaria sau Croația – și aici este o nedreptate pentru că majoritatea migranților care trec, trec prin Croația, nu prin România și Bulgaria. Prin Serbia – unii dintre cei care ajung în Serbia cu siguranță încearcă să treacă și în Banat și din Banat în Ungaria, dar să știți că migranții nu sunt naivi și neinformați. Ei știu că au mari probleme la granița cu Ungaria, ca urmare, se îndreaptă spre Croația pentru că odată ce intră în Slovenia au cale liberă. Slovenia este deja, de foarte multă vreme, membră a Spațiului Schengen”, a mai spus politologul Cristian Pîrvulescu.

„Deci problema este a migrației și o problemă de politică internă, nu e problemă legată de relațiile cu România. Este vorba de agenda internă a unor partide din Suedia, Olanda și din Austria. În ceea ce privește strict și formal Suedia și Olanda sunt de acord, Austria nu – în Austria nu doar ministrul de Interne, ci și cancelarul spun nu, iar dacă ne uităm pe sondajele de opinie înțelegem de ce”, a mai explicat Cristian Pîrvulescu.

„Pentru că Partidul Popular al primului-ministru al cancelarului este în cădere pentru că Partidul Libertății, care este un partid de extremă dreapta, încearcă să profite pentru a ieși din criza Ibiza Gate de problema migrației și pentru că social-democrații – stau foarte bine adversarii popularilor la conducerea Guvernului aflați în opoziție. Ori, social-democrații nu sunt împotriva migrației în general, nu doar împotriva extidentii Schengen. Și atunci este o problemă de politică internă, poate și luptă în interiorul partidului de guvernare, a devenit o problemă europeană și este foarte greu de controlat”, a adăugat politologul.

Mai există un aliat puternic de tip Germania care să influențeze jocul în Austria?

„Și dumneavoastră și eu și probabil mulți dintre ascultători știu că Viena a fost și este o placă turnantă a spionajului rus și că Austria este, din punct de vedere economic, țara cea mai fragilă din cauza influenței capitalismului rusesc acolo. Deci s-ar putea să conteze și chestiunea asta, mai ales că partidele conservatoare din Austria au avut o relație foarte bună cu regimul lui Putin”, a spus Cristian Pîrvulescu.

„O situație pe care autoritățile de la București nu au luat-o în calcul și este o eroare – pentru că în Austria tendința asta este mai veche și este greu de rezolvat, doar Comisia poate să rezolve dacă poate să… în ceea ce privește Viena, este oarecum dificil peste noapte să rezolvi roblema. Comisia a venit cu noi elemente legate de migrație pentru a liniști Austria așa cum s-au făcut misiuni speciale pentru a vedea capacitatea României și Bulgariei, însă este o problemă greu de soluționat pentru că cred că în aceste două zile sau o zi care a mai rămas până se va lua decizia este dificil de soluționat”, a mai spus politologul.

„Depinde de foarte multe lucruri și depinde și de situația geostrategică în România și Bulgaria, dar mai ales în România. Bulgaria era dependentă de România, urma să fie premiată pentru rolul să geostrategic pe care-l are și nu se întâmplă lucrul acesta. Adică ar mai fi o capitală care ar putea conta dacă ar transmite un semnal clar și asta se numește Washington. Pentru că da, România joacă un rol foarte important în această conflagrație, în sensul că este o țară foarte apropiată de zona de conflict, importantă pentru sprijinirea Ucrainei și și din punct de vedere geostrategic l transporturilor, al infrastructurii”, a adăugat Cristian Pîrvulescu.

„Ar fi important ca România să facă parte din Schengen. Ei bine, aici s-ar putea să conteze dacă vor face vreo intervenție, dar timpul este foarte scurt. Am în continuare îndoieli în ceea ce privește rezultatul zilei de mâine fără să pot spune clar acum. Dacă punem în balanță, șansele să nu se întâmple sunt mai mari decât să se întâmple”, a mai explicat politologul.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ministrul de Interne al Austriei: „În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria” | AUDIO


Ultimele stiri
Școlile cu mai puțin de 500 de elevi ar putea fi trecute în subordinea altor școli, pentru reducerea…

Galați: Condamnare la 28 de ani de închisoare pentru mama care și-a ucis anul trecut fiica de nouă…

Zilele Cetății Neamț, sărbătorite în prezența a mii de spectatori. Au avut loc lupte demonstrative, expoziții ale meșterilor…

Moțiunea împotriva Guvernului Bolojan a fost respinsă, după exprimarea a 134 de voturi „pentru” și patru „împotrivă” |…

5 motive pentru care să investești într-un televizor Smart (P)

Ce se întâmplă dacă nu înlocuiești un dinte lipsă: efecte pe termen lung (P)

Cum îți creezi o rutină de îngrijire simplă, dar eficientă, cu doar câteva produse (P)

Un incendiu de vegetație uscată izbucnit în Rezervația Naturală Cheile Dobrogei a distrus sute de hectare. Autoritățile îi…

Săptămâna Armoniei la Europa FM! Preț special la concertul simfonic Smiley de pe 30 octombrie 2025!

Volodimir Zelenski o numește pe Iulia Svîrîdenko în funcția de premier. Aceasta îl va înlocui pe Denis Șmîhal…



Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.