Confidenţialitate

România va cere Consiliului JAI să voteze aderarea țării la Schengen, anunță Ciucă. „Blocarea noastră nu va aduce răspunsuri Austriei”

„La acest moment toate statele membre ne susțin în vederea aderării, cu excepția Austriei”, anunță premierul Ciucă, miercuri, în timp ce ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit pentru a discuta agenda Consiliului miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne de joi.

Referitor la obiecțiile Austriei, Nicolae Ciucă a spus: „putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte (…). Datele confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment”.

Astfel, „blocarea României la Schengen nu va aduce răspunsurile oferite de Austria”, a declarat premierul României.

Aderare României va face spațiul și mai sigur care, după aderare, va avea și mai mult instrumente la îndemână, a mai spus Nicolae Ciucă.

„Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua, avem toate argumentele care ne susțin toate solicitările. Ne vom baza pe ele și mâine la consiliul JAI atunci când vom cere prin vot o decizie pentru România”, a mai declarat Nicolae Ciucă, joi.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ambasadorii statelor membre ale UE pun la punct agenda Consiliului JAI. Negocieri de ultim moment pentru aderarea României la Schengen