Adina Vălean, acceptată pentru funcția de comisar european de Ursula von der Leyen

Adina Vălean a fost acceptată pentru funcția de comisar european de Ursula von der Leyen, potrivit surselor Europa FM. Informația a fost ulterior confirmată de către purtătorul de cuvânt al echipei de tranziție a Comisiei.

„România a transmis astăzi două nume de candidați pentru postul de comisar. Ambii candidați au avut interviuri cu președintele ales și s-au descurcat bine. Președintele ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja președintele comisiei ENVI și este în prezent președintele ITRE. În cariera sa a acumulat experiență pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor. A fost raportor al mecanismului „Conectarea Europei” (Connecting Europe Facility – n.r.), prin care este susținută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei și serviciilor digitale. Prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor și de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a transmis purtătorul de cuvânt al echipei de tranziție a Comisiei Europene.

Cine este Adina Vălean

Adina Vălean a fost deputat liberal în legislatura 2004-2008 iar în noiembrie 2007 a demisionat pentru a deveni deputat în Parlamentul European. A fost raportor al Directivei privind dreptul la liberă circulație, iar în 2009 legislativul european a adoptat raportul său referitor la reducerea tarifelor maxime pentru mesajele text și descărcarea de date de pe Internet în regim de roaming.

Între 2014-2017, Adina Vălean a fost vice-președinte al Parlamentului European, din partea Grupului Partidului Popular European. A fost membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie precum și membru supleant în Comisia pentru comerț international.

Activitatea sa din acea perioadă s-a concentrat pe două inițiative majore ale Comisiei Europene: Piața Unică Digitală și Uniunea Energetică. Este co-președinte al Forumului pentru mobilitate și societate, în cadrul căruia promovează competitivitatea industriei auto europene.

În ianuarie 2017, a fost aleasă președinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, devenind astfel primul eurodeputat român care deține o asemenea funcție importantă.

În timpul mandatului sau s-au votat cele mai importante proiecte legislative în perspectiva limitării emisiilor de CO2 la vehicule și strategia privind plasticul de unică folosință.

A obținut un nou mandat la alegerile europene din mai anul acesta și a fost aleasă președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie. Căsătorită cu fostul președinte PNL, Crin Antonescu, Adina Vălean este de profesie matematician și membra PNL din 1999.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS