Confidenţialitate

Adina Vălean, acceptată pentru funcția de comisar european de Ursula von der Leyen

Adina Vălean a fost acceptată pentru funcția de comisar european de Ursula von der Leyen, potrivit surselor Europa FM. Informația a fost ulterior confirmată de către purtătorul de cuvânt al echipei de tranziție a Comisiei.

„România a transmis astăzi două nume de candidați pentru postul de comisar. Ambii candidați au avut interviuri cu președintele ales și s-au descurcat bine. Președintele ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja președintele comisiei ENVI și este în prezent președintele ITRE. În cariera sa a acumulat experiență pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor. A fost raportor al mecanismului „Conectarea Europei” (Connecting Europe Facility – n.r.), prin care este susținută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei și serviciilor digitale. Prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor și de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a transmis purtătorul de cuvânt al echipei de tranziție a Comisiei Europene.

Cine este Adina Vălean

Adina Vălean a fost deputat liberal în legislatura 2004-2008 iar în noiembrie 2007 a demisionat pentru a deveni deputat în Parlamentul European. A fost raportor al Directivei privind dreptul la liberă circulație, iar în 2009 legislativul european a adoptat raportul său referitor la reducerea tarifelor maxime pentru mesajele text și descărcarea de date de pe Internet în regim de roaming.

Între 2014-2017, Adina Vălean a fost vice-președinte al Parlamentului European, din partea Grupului Partidului Popular European. A fost membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie precum și membru supleant în Comisia pentru comerț international.

Activitatea sa din acea perioadă s-a concentrat pe două inițiative majore ale Comisiei Europene: Piața Unică Digitală și Uniunea Energetică. Este co-președinte al Forumului pentru mobilitate și societate, în cadrul căruia promovează competitivitatea industriei auto europene.

În ianuarie 2017, a fost aleasă președinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, devenind astfel primul eurodeputat român care deține o asemenea funcție importantă.

În timpul mandatului sau s-au votat cele mai importante proiecte legislative în perspectiva limitării emisiilor de CO2 la vehicule și strategia privind plasticul de unică folosință.

A obținut un nou mandat la alegerile europene din mai anul acesta și a fost aleasă președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie. Căsătorită cu fostul președinte PNL, Crin Antonescu, Adina Vălean este de profesie matematician și membra PNL din 1999.