Confidenţialitate

Summitul NATO: România, printre țările Organizației care au semnat o declarație comună privind dotarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană, inclusiv Patriot

România, Germania, Olanda și Statele Unite și alți parteneri vor furniza Ucrainei sisteme strategice suplimentare de apărare aeriană, inclusiv baterii și componente Patriot suplimentare, au anunțat oficialii statelor într-o declarație comună susținută marți seară, 9 iulie, în cadrul Summitului NATO. De asemenea, Italia va dona un sistem SAMP-T suplimentar.

Președintele Klaus Iohannis, președintele SUA, Joe Biden, prim-ministrul olandez Dick Schoof, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul italian Giorgia Meloni și președinele ucrainean Volodimir Zelenski au semnat o declarație comună privind întărirea apărării aeriene a spațiului ucrainean.

„Ne-am angajat să furnizăm Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea continuă a Rusiei, inclusiv de atacurile deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice”, transmit SUA și aliații.

„Astăzi anunţăm că, în mod colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme de apărare aeriană strategice, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania şi România, componente Patriot donate de Olanda şi alţi parteneri pentru a permite operarea unei baterii Patriot suplimentare şi un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia”, afirmă liderii celor cinci state donatoare.

Cele cinci sisteme strategice de apărare aeriană ar urma să contribuie la protejarea orașelor, a civililor și a soldaților la protejarea orașelor, a civililor și soldaților ucraineni, potrivit declarației.

Ajutorul decis la summitul NATO vine la aproape două zile după ce o rachetă lansată de Rusia a lovit un spital de copii din Kiev. 43 de oameni au murit și peste 200 au fost răniți, potrivit ultimului bilanț prezentat de președintele Ucrainei. Volodomir Zelenski se va întâlni joi, 11 iulie, cu omologul său american, Joe Biden.

 SUA și aliații anunță că vor furniza Ucrainei, în următoarele luni, zeci de sisteme tactice de apărare aeriană

„În plus, în lunile următoare, Statele Unite și aliații săi intenționează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv NASAMS, HAWKs, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și sisteme Gepard”, mai susțin semnatarii în declarația comună. Acestea ar urma să extindă și să consolideze capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei.

Totodată, „mai mulți aliați – inclusiv Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit – vor continua să joace un rol esențial în furnizarea acestor sisteme, iar mulți alți susținători ai Ucrainei vor contribui la furnizarea de interceptoare”, potrivit declarației comune.

„Mesajul nostru către Moscova și către întreaga lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și neclintit”, au încheiat liderii.

Cea de-a 31-a ediție a Summitului NATO are loc în perioada 9-11 iulie la Washington. În acest an, 32 de state membre NATO şi state aliate din afara spaţiului euro-atlantic se reunesc la Summitul Organizaţiei.

Sursa foto: Presidency.ro

Citește și: Adina Vălean: România nu poate primi un portofoliu european important în domeniul financiar pentru că nu este în zona euro | AUDIO