Confidenţialitate

Adina Vălean: România nu poate primi un portofoliu european important în domeniul financiar pentru că nu este în zona euro | AUDIO

România nu poate primi un portofoliu european important în domeniul financiar pentru că nu este în zona euro, spune comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean. Recent, premierul Marcel Ciolacu spunea că țara noastră va negocia un portofoliu în zona economică.

Definiția este vagă, crede Adina Vălean, aflată la finalul mandatului de comisar European pentru Transporturi. Portofoliile de comisar European nu vor rămâne așa cum sunt acum, mai spune Adina Vălean.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„România nu e o țară în zona euro. Nu are cum să primească un portofoliu de influență pe ceea ce înseamnă financiar, pentru că țările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro. Comerț internațional e un portofoliu de mare vizibilitate. Este România un campion în comerțul internațional? Poate că este. Nu știu eu să vă răspund la întrebare. Cred că este târziu să începem acum să discutăm despre ea, deci nu pot decât să sper că există un plan undeva și o să-l aflăm la momentul potrivit. Zona economică este puțin vag… Uite, Transporturile – un portofoliu economic. Agricultura este economie”, a spus Adina Vălean.

România va nominaliza un nou comisar European după discuții între președintele țării și premier. Acesta va fi audiat apoi în Parlamentul European.

Postul de comisar European pe transporturi va rămâne liber, Adina Vălean își va prelua mandatul de parlamentar European pe 16 iulie. Guvernul poate propune un alt comisar European interimar până la formarea noului cabinet European în luna decembrie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Comisia Europeană a fost informată din 30 iunie 2023 despre intrarea în reparații capitale a podului Giurgiu-Ruse | AUDIO