Summitul G20 – atmosfera ca in vremea Razboiului Rece

Neînţelegerile dintre Barack Obama şi Vladimir Putin pe marginea dosarului sirian riscă să trimită în plan secund problemele economice ale reuniunii de la Sankt Petersburg.

Summitul va permite diferitelor tabere sa se grupeze. De altfel, sunt planificate mai multe intalniri bilaterale intre sustinatorii unei actiuni militare in Siria: Barack Obama – Francois Hollande, sau Hollande – Recep Tayyip Erdogan. Congresul american se va pronunta luni in legatura cu o interventie militara, dupa ce miercuri, Comisia pentru politică externă din Senatul american a aprobat proiectul privind lansarea unor lovituri militare limitate la 90 de zile împotriva regimului condus de Bashar-al-Assad. Obama a spus ieri in Suedia ca intreaga lume trebuie sa interzica utilizarea armelor chimice si a facut, un apel la partenerii sai sa nu ramana tacuti in fata ‘barbariei’.

La rândul său, Vladimir Putin l-a acuzat pe secretarul de stat american, John Kerry, că minte atunci când susţine că nu există membri ai organizaţiei Al Qaida printre insurgenţii din Siria.

Nu este insa planificata nicio intalnire Obama-Putin. Un purtator de cuvant al Kremlinului a dat asigurari ca presedintele rus il va intampina pe omologul american si ‘ii va strange mana’.

O sursa militara rusa a agitat spiritele declarand ca nave de razboi rusesti din Marea Mediterana sunt ‘capabile sa raspunda’. Iar presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner a refuzat sa se intalneasca cu o delegatie parlamentara rusa pentru a discuta despre Siria.

Sa mai spunem ca mai multi ministri din tarile vecine Siriei au lansat un apel la adresa comunitatii internationale pentru un ajutor de urgenta in Siria, in special pentru scoli si infrastructura, in timp ce numarul de refugiati sirieni a ajuns la doua milioane.