Confidenţialitate

Summitul B9, președintele Poloniei: Grupurile de luptă să fie ridicate la nivel de brigadă, adică peste 3000 de soldați | AUDIO

La finalul Summitului B9, de la București, șefii de stat din cele 9 țări participante au adoptat o declarație care arată viziunea comună privind rolul NATO pe termen lung, rol care trebuie actualizat în contextul războiului din Ucraina. Președintele Klaus Iohannis a spus că apărarea colectivă ar trebui să fie sarcina prioritară a NATO, insistând pe consolidarea prezenței Alianței în regiunea Mării Negre.

Klaus Iohannis: Apărarea colectivă este și trebuie să rămână sarcina fundamentală, prioritară a NATO

„Am subliniat necesitatea ca viitorul concept strategic al NATO să reflecte noi parametri de securitate, să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca amenințare și să consolideze Alianța pe toate palierele pentru a face față tuturor provocărilor din prezent și din viitor. Apărarea colectivă este și trebuie să rămână sarcina fundamentală, prioritară a NATO”, a spus Klaus Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Andrei Duda, președintele Poloniei: Grupurile de luptă să fie ridicate la nivel de brigadă, adică peste 3000 de soldați

La rândul său, președintele Poloniei, Andrei Duda, gazdă a summitului, alături de Klaus Iohannis – ambii inițiatori ai acestui format – a vorbit despre o prezență mai puternică a NATO în regiune.

El a acuzat Rusia că distruge ordinea instaurată după 1989. E de neacceptat – spune el – încercarea Rusiei de a instaura propria ordine.

„Vrem mai întâi să ne asigurăm că există o prezență avansată mai puternică a NATO. Să fie adăugată și Bulgaria și Ungaria și Slovacia. Vrem mai multe – vrem să transformăm acest lucru într-o apărare avansată, nu doar o prezență avansată. Dorim ca grupurile de luptă să fie ridicate la nivel de brigadă în țările de le Flancul Estic astfel încât numărul trupelor trimise să fie mult mai mare. Aici, în România, se dorește sporirea acesteia astfel încât să fie la nivel de grupuri de luptă de tip brigadă. Asta înseamnă 3000, peste 3000 de soldați. Este ceva foarte semnificativ și vizibil”, a spus președintele Poloniei, Andrei Duda.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Şefii de state din Formatul Bucureşti 9 – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria – s-au reunit astăzi, într-un summit la Palatul Cotroceni. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a intervenit online, din cauza unor problem de sănătate.

Primul summit B9 a avut loc la București în noiembrie 2015.

Sursa foto: Presidency

Citește și: Klaus Iohannis la summitul B9: „Consolidarea flancului estic este urgentă. Ne aflăm într-un moment în care vom trasa traiectoria NATO pentru cel puțin 10 ani” | VIDEO