Confidenţialitate

Suedia: Spectatorii din cadrul Festivalului de Film Gothenburg au vizionat un film după ce au fost hipnotizați

Cel mai mare festival de film din Scandinavia – Festivalul de Film Gothenburg – le-a oferit spectatorilor o experiență inedită: vizionarea filmelor sub influența hipnozei.

Înainte de a urmări proiecția „Land of Dreams” a regizorului americano-iranian Shirin Neshat, spectatorii au petrecut 20 de minute pentru intra în stare, sub atenta îndrumare a specialistului în hipnoză Fredrik Praesto.

Această mișcare avangardistă se pare că este destul de populară în rândul cinefililor, scrie Euronews.

Am gândit acest cinema hipnotic pentru a experimenta vizionarea unui film sub o astfel de stare. Vrem să vedem cum se simte experiența vizionării unui film altfel decât o făceam până acum”, a declarat Jonas Holmberg, directorul Festivalului de Film Gothenburg.

Ce spun spectatorii despre experiență

Fredrik Praesto, specialistul în hipnoză, a început prin a-și împreuna palmele în fața audienței, ca și cum palmele sale ar fi fost niște magneți. Oamenii din sală au închis ochii, iar după 20 de secunde au deschis ochii și filmul a început să ruleze pe ecran.

La finalul filmului, specialistul în hipnoză a numărat până la 10, iar starea de hipnoză s-a încheiat.

„Parcă am scăpat de toate sunetele care ne distrăgeau și ne-am conectat direct cu filmul și sunetele din film”, a spus Jonna Blumborg.

„Ne-a spus să atingem lucrurile, să le simțim și să mirosim aromele”, a mai spus o voce din public.

„Am încercat să fac ce ne-a spus: să pipăim texturile materialelor din film, să simțim pielea actorilor, părul și toate cele. Și a fost mult mai ușor să ne concentram datorită atmosferei – întunericul total și lumina care venea doar din partea ecranului”, a spus Louise Nilsson.

Sursa foto: Unsplash / MK Hamilton

Citește și: Administrația unui oraș suedez a angajat ciori pentru a aduna de pe străzi resturile de țigară

Autor: Carmen Zanfir