Confidenţialitate

Suceava: Mărturiile oamenilor prinși de explozie într-un bloc: „Patul s-a rupt în două și m-a prins la mijloc”. „Am crezut că e război” | GALERIE FOTO

Zeci de persoane au fost evacuate, iar patru au ajuns la spital cu leziuni și arsuri, în urma unei explozii care a avut loc într-un bloc din cartierul sucevean Burdujeni. În urma deflagrației au fost avariate și peste 20 de autoturisme, dar pagubele totale încă nu au fost stabilite. Cauza exploziei nu a fost încă stabilită, dar una din ipoteze este o acumulare de gaze.

Explozia a avut loc în jurul orei 4.00, iar zgomotul produs a fost unul extrem de puternic. Suflul a afectat nu doar blocul unde a avut loc deflagrația, ci și imobilele învecinate.

Rodica Maloș, o profesoară în vârstă de 62 de ani, locuia chiar deasupra apartamentului unde a avut loc explozia. Este și acum în stare de șoc și nu își poate stăpâni lacrimile:

„Am auzit un zgomot infernal. Nu-l pot asocia cu nimic, credeți-mă. O bubuitură teribilă, am simțit că îmi plesnește capul. M-am trezit dintr-o dată prinsă ca într-o menghină. Acum îmi dau seama că patul s-a rupt în două și m-a prins la mijloc ca un sandwich, cu dulapul dărâmat deasupra. Nu puteam să mă mișc, nu puteam să respir. Cu greu mi-am revenit. Am început să strig după ajutor pentru că nu mă puteam mișca. Acum îmi dau seama că n-avea cine să vină. Patul s-a făcut bucăți, bucăți și a fost o portiță de ieșire, m-am târât ca o râmă. Când am ieșit pe hol am văzut ușa de la intrare în cadă în baie, sufrageria nu mai exista, s-a dus cu totul în jos, nu mai există nimic. Am ieșit în pijamale afară. Am crezut că vin rușii. Sincer, am crezut că rușii ne bombardează. A fost un zgomot cumplit, un huruit teribil. Am simțit o cumplită panică. Nu știu ce voi face peste iarnă. Am trei luni de când m-am mutat aici. Totul era nou, îmi era drag să intru în casă. Nou nouț totul, de la lingură până la perdele. Săptămâna trecută mi-am făcut mutația aici, mi-am făcut buletin. Aveam pe masă dosarul de pensionare, astăzi trebuia să-l depun. Nu mai am nici un act. Am trecut prin foarte multe greutăți în ultima vreme și eram fericită că aveam căsuța mea. Sincer. Ce senzație să ai când rămâi în fundul gol în miezul iernii? Sunt profesor, copiii mă așteaptă la școală. Unde voi sta? Un băiat care a venit și mi-a adus un ceai cald a spus să merg la ei.”

Am apucat să-mi iau fetița și cățelul, în rest nimic”

Și alți oameni care locuiesc în blocul afectat de explozie au reușit să plece din case doar cu hainele pe care le aveau pe ei. În prima fază au crezut că e vorba de un cutremur sau de faptul că orașul este bombardat de ruși.

„Dormeam și m-a trezit zgomotul foarte puternic. Fetița mea dormea într-o cameră alăturată și a venit la mine întrebând ce s-a întâmplat. În prima fază am crezut că e cutremur, dar când am aprins lumina am văzut că lustra nu se mișcă, am crezut că e război. Am ieșit pe balcon, am văzut mașina avariată total și ziduri căzute și am zis: Doamne, nu văd bine. Atunci mi-a bătut mama la ușă și când am ieșit pe scară era praf, nu se putea vedea. Ne-am îmbrăcat și am ieșit. Am apucat să-mi iau fetița și cățelul, în rest nimic. Soțul meu e plecat de atâția amar de ani la muncă în străinătate și acum mi s-a dus și căsuța și mașina. Am vrut să intru să iau pentru părinții mei niște haine, dar nu-mi dau voie”, povestește o locatară.

„Au sărit geamurile, ușa… M-am speriat, nu știam ce a fost… Am crezut că e cutremur și cade tot blocul. Ușa de la intrare era în casă, băgată în baie. Vecinii spuneau că a sărit în aer… Nu știam, ce a sărit în aer. Nu avem nici o șansă iarna asta să mai intrăm în bloc. Apartamentul e crăpat tot, ușile și geamurile sunt toate aruncate. Astea se pot pune, dar nu știm structura blocului cât e de afectată”, spune un alt locatar al blocului unde a avut loc exlozia.

În urma exploziei, patru persoane au fost transportate la spital. Cel mai grav este chiar proprietarul apartamentului unde a avut loc deflagrația. Acesta avea multiple leziuni și arsuri pe 80% din suprafața corpului, motiv pentru care a fost transferat la Iași.

Cauza exploziei va fi anunțată cel mai probabil luni, când se așteaptă ca autoritățile locale să spună cum îi vor ajuta pe oamenii afectați de acest incident extrem de grav.

Citește și: Suceva: O femeie a fost înșelată de un fals general de război. A convins-o să-i trimită peste 22.000 euro până când a aflat adevărul