Suceava: Autoritățile au aprobat măsuri pentru prevenirea gripei porcine, în contextul evoluției bolii în Ucraina

Prefectul din Suceava a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. A fost aprobat un plan de măsuri pentru prevenirea și combaterea gripei porcine. Ședința a venit după agravarea situației din Ucraina. 5 decese au fost confirmate numai la Cernăuți – dintr-un total de peste 120.
In regiunea Cernăuți s-au închis din 18 ianuarie școlile, din cauza manifestării acestei boli. Până pe 28 ianuarie, Ministerul Sănătății din Ucraina a confirmat 122 decese din cauza virusului AH1N1, cele mai afectate zone fiind Kiev, Odesa și Lvov.

În condițiile în care evoluează această boală la granița de nord a României, Ministerul Afacerilor Externe, recomandă amânarea călătoriilor în Ucraina dacă situația nu impune o urgență.

Autoritatile suceevene atentioneaza ca persoanele care manifestă simptome ale bolii, care sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere la care se adaugă diareea, senzația de vomă și febra de 38 grade, să se prezinte direct în secțiile de boli infecțioase, și nu la unitățile de primire a urgențelor, pentru a nu răspândi virusul.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Andrei Ianovici, a declarat că instituția monitorizează situația, cu măsuri suplimentare în zona Rădăuți, care este mai aproape de frontiera cu Ucraina. El a precizat că în județ s-au distribuit 11.000 de doze de vaccin, dintre care 9.000 au fost deja administrate categoriilor cu risc, iar ultimele 2.000 de doze ajunse la Suceava au fost repartizate în zona Rădăuți.

In acelasi timp, se va constitui un punct de asistenţă medicală cu funcţionare pe întreaga perioadă a epidemieiîn punctul de trecere a frontierei Siret, iar întregul personal ce lucrează în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina va fi vaccinat antigripal şi va fi instruit privind identificarea persoanelor potenţial contaminate cu virusul AH1N1.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS