Confidenţialitate

SUA: Un bărbat de 55 de ani a fost eliberat după 33 de ani de închisoare, condamnat pe nedrept | AUDIO

În Statele Unite, un bărbat de 55 de ani din California a fost eliberat luna aceasta – după ce a petrecut 33 de ani în închisoare, condamnat pe nedrept. De atunci au fost descoperite dovezi că el nu fusese implicat într-un atac armat din 1989 pentru care fusese condamnat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Daniel Saldana a fost condamnat la 45 de ani de închisoare în 1990 în legătură cu atacul petrecut cu un an înainte în Baldwin Park în apropiere de Los Angeles. Atunci, mai mulți atacatori au deschis focul asupra unei mașini în care se aflau şase elevi de liceu plecați de la un meci de fotbal, pe care îi confundaseră cu membrii unei bande. Doi dintre adolescenţi au fost răniţi, dar au supravieţuit.

După atac, Daniel Saldana, Raul Vidal şi April Gallegos au fost găsiţi vinovaţi de tentativă de omor şi „tir asupra unui vehicul ocupat”. Pe atunci, Saldana avea 22 de ani şi lucra în construcţii. El şi-a susţinut constant nevinovăţia, spunând că nu se afla în cel moment la locul faptei.

Zeci de ani mai tarziu, în 2017, Vidal a declarat unei comisii de eliberare condiţionată că el este cel responsabil de atac şi ca Daniel Saldana nici măcar nu fusese prezent. Dar acele declarații nu au fost transmise nici lui Saldana, nici avocatului acestuia. Ele au fost luate în calcul abia anul acesta, când noua componență a comisiei ce se ocupa de eliberări le-a prezentat procurorului districtual din Los Angeles.

După eliberare, într-o conferinţă de presă alături de procuror, Daniel Saldana s-a declarat „recunoscător” – deși a stat în închisoare aproape toata pedeapsa. „E o luptă să te trezeşti în fiecare dimineaţă ştiind că eşti nevinovat şi totusi încuiat într-o celulă, strigând după ajutor”, a mai spus el.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Apelurile la 112 ar putea fi localizate cu mai multă exactitate de către autorități | AUDIO