SUA și Rusia s-au pus de acord în privinta arsenalului chimic al Siriei

Regimul de la Damasc trebuie să permită accesul neîngrădit al inspectorilor internaționali la armele de care dispune și să le distrugă apoi pe toate.

Siria trebuie să-și distrugă armele chimice sau să renunțe la ele pînă la mijlocul anului viitor. Este ceea ce prevede o înțelegere negociată în Geneva de către miniștrii de externe din Statele Unite și Rusia, John Kerry și Serghei Lavrov. Acuzat că a ucis sute de civili într-un atac cu arme chimice de luna trecută, regimul condus de Bashar Al Assad trebuie să întocmească în termen de o săptămînă o listă completă a arsenalului chimic de care dispune. John Kerry a spus că inspectorii internaționali ar trebui să ajungă în Siria la mijlocul lui noiembrie: ‘Am putea astfel să punem bazele unei înțelegeri care să oprească războiul civil care macină Siria de peste doi ani. Ar fi un prim pas în acea direcție. Statele Unite și Rusia au convenit de multă vreme că soluția militară nu e posibilă în Siria – soluția trebuie să fie una politică, negociată’.

Potrivit lui John Kerry, dacă Siria nu se conformează, înțelegerea dintre cele două mari puteri ar urma să fie pusă în practică grație unei rezoluții a Națiunilor Unite. Documentul va permite – dacă e cazul – folosirea forței împotriva regimului Assad.

Izbucnit acum mai bine de doi ani, războiul civil din Siria a făcut cel puțin 100.000 de victime. Numărul refugiaților e estimat la două milioane.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki Moon, spunea de curînd că inspectorii ONU au descoperit că regimul Assad a comis crime împotriva umanității pe parcursul conflictului și că rebelii antiguvernamentali se fac vinovați de crime de război.