SUA: Nou marş al naţionaliştilor albi, la Charlottesville

Un grup de naționaliști albi a mărşăluit cu torţe aprinse în orașul american Charlottesville, la două luni după confruntările de stradă violente în care o femeie a fost ucisă, relatează BBC.

Primarul a denunţat adunarea a ceea ce el a numit ‘lași neonaziști’ în jurul statuii lui Robert E Lee, general al Confederației.

În august, o persoană şi-a pierdut viaţa după ce un bărbat a intrat intenţionat cu o maşină într-o mulţime de contraprotestatari, în vreme ce doi ofiţeri au murit după ce un elicopter de poliţie s-a prăbuşit la ieşirea din Charlottesville.

Alte 16 persoane au primit îngrijiri medicale pentru alte incidente violente, care au avut loc în timpul nopţii de coşmar din localitatea universitară Charlottesville, care găzduieşte şi campusul Universităţii din Virginia.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a intervenit şi a condamnat ‘ura, bigotismul şi violenţa de pe multe părţi’, evitând iniţial să-i numească pe militanţii de extremă-dreaptă, care deşi au lansat violenţele din Charlottesville, i-au susţinut candidatura în cursa pentru Casa Albă.

Ulterior, la presiunea opiniei publice, liderul de la Casa Albă a condamnat direct militanţii care susţin supremaţia rasei albe şi neonaziştii.

‘Rasismul este rău – iar cei care provoacă violenţă în numele său sunt infractori şi ucigaşi, inclusiv KKK, neo-nazişti, militanţi care promovează supremaţia rasei albe şi alte grupări care promovează ura contrazic tot ceea ce iubim noi, ca americani’, a spus Donald Trump.

‘Cei care răspândesc violenţa în numele bigotismului lovesc în inima Americii’, a adăugat el.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS