SUA: Măsuri de securitate mai dure pentru programul Visa Waiver

Statele Unite au anunțat măsuri de securitate mai dure pentru vizitatorii din 38 de țări ăn programul Visa Waiver – măsura vine după ce sute de locuitori ai acestor state au plecat să lupte alături de grupuri de militanți din Siria și Irak.

Astfel, vizitatorii vor fi obligați să aibă e-pașapoarte, iar poliția federală aeriană își va extinde competențele în ceea ce privește zborurile internaționale.

 

 

Unii parlamentari americani au cerut restricții severe în programul Visa Waiver ce permite cetățenilor țărilor participante să intre în Statele Unite fără viză pentru sejururi de cel mult 90 de zile. Mai mult, acest program a fost considerat vulnerabil la abuzuri de către democrați – un călcâi al lui Ahile al eforturilor americane de a opri atacurile pe teritoriul Statelor Unite.

 

Comunitatea de informații americană a estimat la inceputul acestui an că mai bine de 20 de mii de combatanți străini au călătorit în Siria și Irak în 2011. Dintre aceștia, peste 3.400 au fost vest-europani. Cei mai mulți recruți occidentali au provenit din Belgia, Franța și Marea Britanie – țări care participă la programul de eliminare a vizelor.

Noile restricții cer ca țările participante la program să folosească o bază de date internațională pentru pașapoartele pierdute, sau cele frate. Asociația americană de turism a salutat modificările privind securitatea pașapoartelor, însă a declarat că va evalua dezvoltarea bazelor de date ale pasagerilor și screeningul solicitanților de azil.