Confidenţialitate

MAE: România, reprezentată la recepţia organizată de Ministerul Afacerilor Externe israelian

Un reprezentant al Ambasadei României în Israel participă la recepţia organizată, duminică, de Ministerul Afacerilor Externe israelian, a informat MAE din România, care a precizat că o invitaţie de participare la deschiderea oficială a Ambasadei SUA la Ierusalim nu a fost primită.

“La recepţia organizată astăzi, 13 mai 2018, de către Ministerul Afacerilor Externe israelian, va participa un reprezentant al Ambasadei României în Israel. În ceea ce priveşte deschiderea oficială a Ambasadei SUA la Ierusalim, nu a fost primită o invitaţie de participare”, a anunţat MAE, printr-un comunicat.

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, Austria, Ungaria, Cehia și România sunt țările participante la inaugurarea ambasadei SUA. Printre statele care au refuzat invitația la eveniment se numără Rusia, Germania, Irlanda, Portugalia, Polonia sau Suedia.

Sâmbătă, MAE a recunoscut că România a blocat, alaturi de Ungaria si Cehia, o declaraţie comună a Uniunii Europene, care critica mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu susține acest gest și că nu fusese informat despre acest demers diplomatic. Klaus Iohannis l-a chemat pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să dea explicaţii la Cotroceni.

Între timp, armata israeliană se pregătește pentru proteste de masă pentru luni, ziua inaugurării ambasadei.