Confidenţialitate

SUA: Florida și California legalizează marijuana prin referendum

Simultan cu alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii au fost organizate și zeci de referendumuri locale. Florida, de exemplu, a aprobat folosirea marijuanei în scopuri medicale, pentru pacienți bolnavi de SIDA, cancer sau epilepsie. Iar alegătorii din Colorado au respins o măsură care viza introducerea unei asigurări universale de sănătate.

Propunerea privind folosirea marijuanei în scopuri medicinale în Florida a întrunit peste 60% din voturile necesare pentru a fi aprobată. Ministerul Sănătății din acest stat urmează ca până în vara anului viitor să aprobe normele legislative pentru punerea în aplicare a deciziei.  Simultan, statul California a aprobat prin referendum, cu votul a peste 55% dintre alegători, utilizarea marijuanei în scopuri recreaționale, după cum relatează France Presse.

Între timp, alegătorii din Colorado au respins crearea primei asigurări universale de sănătate la nivelul statului, relatează Reuters.

Propunerea, intitulată Amendamentul 69, ar fi reprezentat una dintre cele mai importante revizuiri a unui sistem de sănătate din istoria Statelor Unite. Supranumit ColoradoCare, programul ar fi fost finanţat în mare parte printr-o creştere a impozitelor pe salarii pentru a ajunge la 25 de miliarde de dolari până în 2019, anul în care ar fi urmat să fie lansat programul, potrivit Colorado Health Institute.