Confidenţialitate

SUA: După confirmarea ca președinte, Biden face apel la unitatea americanilor

Preşedinte ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden a criticat luni, pe un ton ferm, refuzul preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, de a-şi recunoaşte înfrângerea în recentele alegeri prezidenţiale, relatează France Presse.

“Este o poziţie extremă pe care nu am mai văzut-o până acum”, a declarat democratul într-un discurs rostit în fieful său Wilmington, din statul Delaware.

“O poziţie care a refuzat să respecte voinţa poporului, să respecte statul de drept şi a refuzat să onoreze Constituţia noastră”, a adăugat el.

Joe Biden, a cărui victorie la alegerile prezidenţiale a fost aprobată de Colegiul Electoral american, luni, s-a abţinut până acum să îl atace atât de direct pe Donald Trump în această privinţă.

“Integritatea alegerilor noastre a fost păstrată. Acum este timpul să întoarcem foaia. Pentru a ne strânge împreună”, i-a îndemnat pe americani viitorul preşedinte al SUA, care va prelua oficial această funcţie pe 20 ianuarie. “Flacăra democraţiei a fost aprinsă cu mult timp în urmă în această ţară. Şi acum ştim că nimic, nici măcar o pandemie sau un abuz de putere, nu poate stinge această flacără”, a opinat Joe Biden.

Preşedintele SUA este ales prin vot universal indirect. În general, fiecare stat îşi atribuie marii săi electori candidatului ieşit pe primul loc în plan local. Deşi s-a întâmplat în trecut ca o parte foarte redusă din marii electori să se abată de la această regulă, aceasta nu a schimbat niciodată rezultatul alegerilor.

Rezultatele certificate confirmă avansul confortabil al lui Joe Biden, anunţat pe 7 noiembrie de presă. Candidatul democrat a obţinut votul a 306 mari electori faţă de 232, cât a obţinut republicanul Donald Trump.