Confidenţialitate

SUA: Colegiul Electoral confirmă victoria democratului Biden la prezidențiale

Colegiul Electoral a confirmat, luni, victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, relatează France Presse.

Democratul va deveni, la 20 ianuarie, cel de-al 46-lea preşedinte din istoria Americii.

Etapa votului marilor electori reprezintă, în mod tradiţional, o formalitate.

Perdant al alegerilor, republicanul Donald Trump a refuzat să accepte verdictul urnelor şi s-a făcut ecoul teoriilor conspiraţiei despre posibile fraude electorale.

Pragul de 270 de mari electori, sinonimă cu victoria, a fost atins de Joe Biden în finalul după-amiezei de luni, când statul California, unde candidatul Partidului Democrat a câştigat detaşat, şi-a adăugat voturile la totalul celor exprimate.

Rezultatele scrutinului din 3 noiembrie au fost deja certificate de fiecare dintre cele 50 de state: Joe Biden a câştigat un număr record de voturi – 81,28 milioane adică 51,3% din sufragii, faţă de 74,22 milioane (46.8 %) cât a obţinut Donald Trump.

În Statele Unite ale Americii, preşedintele ţării este ales prin vot universal indirect, fiecare stat atribuindu-şi în general marii săi electori, numărul acestora depinzând în mod esenţial de populaţia sa, candidatului ieşit pe primul loc în plan local, amintește Agerpres.

Deşi s-a întâmplat în trecut ca o parte foarte redusă din marii electori să se abată de la această regulă, aceasta nu a schimbat niciodată rezultatul alegerilor. Şi aici, rezultatele certificate confirmă avansul confortabil al lui Joe Biden, anunţat pe 7 noiembrie de mass-media, cu 306 mari electori faţă de 232 pentru Donald Trump.

Cei 538 de mari electori sunt politicieni locali, personalităţi ale societăţii civile sau apropiaţi ai candidaţilor. Cei mai mulţi sunt necunoscuţi publicului larg, dar se întâmplă ca din Colegiul Electoral să facă parte personalităţi de renume, aşa cum este cazul lui Hillary Clinton.

Donald Trump a denunţat de aproape o lună şi jumătate, fără dovezi,”cele mai trucate alegeri din istoria americană”. Aproape toate acţiunile sale în justiţie au fost respinse. Umilinţa finală a fost decizia Curţii Supreme, unde liderul de la Casa Albă a întărit prin trei numiri majoritatea conservatoare (şase din nouă judecători), care a respins săptămâna trecută două recursuri introduse de echipa republicană, fără ca măcar să se sesizeze asupra fondului.

În intervenţia sa de celebrare a rezultatului, Joe Biden urmează să îndemne americanii să “întoarcă pagina” în pofida refuzului încăpăţânat al lui Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea.