Confidenţialitate

Studiul Forest Design, parte din programul “România plantează pentru mâine”, inițiat de OMV Petrom (P)

În cadrul acestei ediții de toamnă din campania de împădurire România plantează pentru mâine inițiat de OMV Petrom, programul își propune să aducă oamenii mai aproape de realitatea acțiunii de a planta un copac și de beneficiile pe termen lung, pentru individ și comunitate! Pentru că fiecare copac plantat crește o pădure și începe o poveste!

Având la bază știința și volumele atent măsurate (procente calculate cu grijă), studiul realizat de Forest Design calculează dioxidul de carbon stocat în pădurile în care OMV Petrom a demarat acțiuni de plantare. Este un proces care ne arată importanța acțiunii de a planta și care sprijină, în același timp, domeniul cercetării din țara noastră, fiind prima inițiativă din România de calcul și prognoză a stocului de carbon.

Metodologia inovativă folosită în partea de cercetare este o noutate. Cercetările în domeniul capturii carbonului folosesc, de regulă, estimări. Pentru centralizarea și digitalizarea informațiilor, Forest Design a utilizat tehnologia LiDAR, prin care a fost luat fiecare arbore în parte și a fost identificată forma sa unică, care determină volumul, greutatea și biomasa, parametrii măsurați care ne arată volumul de carbon stocat în mod particular de fiecare copac… E despre individual, dar și despre împreună: fiecare arbore plantat de voluntarii care vin la acțiunile OMV Petrom sau cei care plantează pe cont propriu contribuie la stocarea carbonului.

”A fost o provocare pentru că am lucrat cu seturi de date mari – miliarde de punctulețe mapate separat prin tehnica LiDAR au generat un rezultat unic în momentul de față în România. Inspirația a venit din combinarea tehnologiilor. Deși mulți se așteaptă ca inovația să fie ceva ce nu s-a mai întamplat, mai există și tipul de inovație care combină tehnologii existente pentru a ajunge la rezultate diferite.

Tehnologia exista, noi lucram în domeniul forestier, dar a fost un proces de unire de forțe cu actori din zone diferite de intervenție: OMV Petrom și ONG-urile din program. Lucrurile de genul numai așa capătă formă: împreună, iar programul România plantează pentru mâine ne demonstrează acest lucru,” a spus Mihai Daniel Niță, conducătorul departamentului GIS (Sistem Informațional Geografic) Forest Design.