Confidenţialitate

Știrea Bravo: Prima pădure urbană din București | AUDIO (P)

Ați auzit vreodată de tiny urban forests? În traducere liberă ele se numesc păduri urbane miniaturale și specificul lor este inedit: intervenția omului este minimă după plantare și au rolul de a îmbunătăți calitatea aerului, de a reduce zgomotul orașului și de a crește biodiversitatea.

Pentru că spațiul disponibil pentru plantarea pădurilor nu este întotdeauna, peste tot în lume, atât de generos cât ar fi nevoie, o metodă inspirată de un botanist japonez, Akira Miyawaki, a căpătat popularitate în ultima vreme. Metoda Miyawaki presupune plantarea deasă, pe un petic de pământ, a unei mari varietăți de copaci autohtoni, care trebuie apoi lăsați să crească cu o intervenție minimă.

Astfel rezultă ecosisteme complexe perfect adaptate condițiilor locale care îmbunătățesc biodiversitatea, cresc rapid și absorb mai mult CO2.

Popularitatea pădurilor Miyawaki a crescut în ultima vreme, prin inițiative din India, Amazon și Europa (proiecte precum Urban Forests în Belgia și Franța și Tiny Forest în Olanda).

Chiar și în România avem 3 astfel de păduri plantate în Moinești, Urziceni și Buftea, susținute de OMV Petrom în cadrul inițiativei România Plantează pentru mâine. Iar pe 25 noiembrie a fost plantată prima pădure urbană din București, chiar la Colegiul Tehnic Media.

Peste 2000 de puieți din 19 specii cum ar fi: stejar, ulm, mălin, cireș au fost plantați cu ajutorul elevilor colegiului, cadrelor didactice, voluntari și reprezentanți ai autorităților publice locale în cadrul campaniei România plantează pentru mâine, cea mai mare inițiativă privată de plantare susținută de OMV Petrom.

Așadar, dacă în cartierul tău există o bucată de pământ nefolosită și care poate fi donată comunității din care faci parte, o pădure Miyawaki ar putea fi o modalitate prin care să ajuți puțin mediul. Iar ca să contribui și tu la împădurirea României, poți să comanzi kit-ul de plantare chiar de aici.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.