Confidenţialitate

Studiu: unul din cinci şoferi a condus băut cel puţin o dată

Datele îngrijorătoare au fost realizate în cadrul campaniei “Fii treaz la volan“. Studiul care își propune să atragă atenția asupra cauzelor accidentelor, mai arată şi că 60% dintre şoferii români vorbesc la telefonul mobil fără a folosi handsfree.

 

Sondajul realizat de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, arată că aproape 1 din 5 şoferi a condus sub influenţa alcoolului cel puţin o dată.

O altă cauză a accidentelor este neatenția la volan din cauza telefonului mobil: 60% dintre şoferii români vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc fără a folosi un handsfree.

Aproape 40% trimit mesaje text atunci când se află la volan: 21% – rar, când apar urgenţe, și 4% – aproape de fiecare dată când conduc.

În ceea ce priveşte oboseala la volan, 54% dintre respondenţi au spus că li se întâmplă rar să se simtă obosiţi atunci când conduc. Totuși, 8% au recunoscut că au aţipit la volan.

În anul 2015, unul din cinci accidente grave a fost provocat de pietoni. În acest context, sondajul arată că 70% dintre pietoni traversează neregulamentar, majoritatea pentru că sunt atenţi la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă. Peste 60% dintre pietoni sunt atenţi la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă (scriu mesaje, se joacă etc.) – 49% fac acest lucru ocazional, în timp ce 12%, foarte des”, potrivit datelor APPA.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 august  – 17 septembrie în mediul online. Au participat 8.081 de respondenţi, majoritatea cu vârste între 18-25 de ani.

81% dintre participanţii la sondaj sunt şoferi, 60% (4.816) au declarat că merg pe bicicletă, iar 9% (732) s-au încadrat la categoria motocicliştilor, folosind acest mijloc de transport.

Dintre şoferii care au participat la sondaj, 72% conduc zilnic, 20% – de câteva ori pe săptămână -, 6% – de câteva ori pe lună, iar 3%, mai rar de o dată pe lună.

În ceea ce priveşte respectarea regulilor de către biciclişti, din datele prezentate reiese că 77% dintre biciclişti nu folosesc echipament de protecţie.

45% dintre participanţii la sondaj care merg pe bicicletă semnalizează cu mâna schimbarea direcţiei de mers de fiecare dată, în timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adoptă deloc această practică“, au spus oamenii.

De asemenea, peste jumătate dintre motociclişti se strecoară printre maşini, în trafic: 23% fac acest lucru de cele mai multe ori, în timp ce 30%, doar când este foarte aglomerat. Nu în ultimul rând, 8% dintre motociclişti au declarat că au călătorit cel puţin o dată sub influenţa alcoolului“, potrivit studiului.