STUDIU: Una din trei companii riscă insolvenţa dacă se introduce impozitul de cifra de afaceri

Un studiu de impact realizat de Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România arată că una din trei companii ar putea ajunge în pragul falimentului odată cu trecerea de la cota unică la impozitul pe cifra de afaceri, așa cum a anunțat ministrul de Finanțe.

Măsura ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2018.

Potrivit studiului, circa jumătate dintre companiile din România vor plăti impozite mai mari statului în cazul în care Guvernul introduce impozitul de cifra de afaceri în locul celui pe profit în 2018, iar una din trei firme active riscă insolvenţa deoarece nu va putea să acopere povara fiscală în creştere.

Este primul studiu de impact al măsurilor fiscale din noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, în condiţiile în care nici guvernul, nici PSD şi nici autorii programului de guvernare nu au făcut public niciun fel de studiu de impact.

Studiul de impact porneşte de la o analiză a structurii sectorului companiilor din România, pe baza ultimelor situaţii financiare disponibile.Una din trei companii va fi expusă riscului de a intra în pragul falimentului odată cu trecerea de la cota unică la impozitul pe cifra de afaceri, așa cum a anunțat ministrul de Finanțe.

Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari, este autorul acestui studiu. Documentul relevă că aproximativ 60% din companiile românești nu vor putea să acopere povara fiscală în creștere cA urmare a introducerii noilor măsuri fiscale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consecințele negative nu se vor opri aici, adaugă Iancu Guda.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele mai afectate firme vor fi cele care activează în domeniul comerțului cu amănuntul.

În prezent, firmele plătesc impozit pe profit – care este 16%, în vreme ce micro-întreprinderile cu cifra de afaceri sub 500 de mii de euro pe an plătesc impozit pe venit – de 3% din cifra de afaceri dacă nu au angajați sau de 1% dacă au cel puțin un angajat.

De la 1 ianuarie, vor fi introduse trepte de impozitare pentru toate firmele: de 1%, 2% și 3% pe cifra de afaceri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS