Confidenţialitate

Studiu: Tot mai mulți directori de firme se așteaptă la o încetinire a creșterii economice, pe fondul războiului din Ucraina

Perspective mai sumbre pentru șefii de companii din România privind evoluția economiei. Față de începutul anului, de două ori mai mulți directori de firme se așteaptă la o încetinire a creșterii economice. Așa arată un studiu făcut de PwC România.

Procentul directorilor de firme care se așteaptă la o încetinire a creșterii economice a crescut de la 26% în ianuarie, la 54% în aprilie.

Iar procentul celor care cred că Produsul Intern Brut va crește accelerat a scăzut de la 59 la 34%.

Motivul principal îl reprezintă războiul din Ucraina, care a temperat așteptările directorilor din România și din lume. Inclusiv în ceea ce privește capacitatea propriilor companii de a-și spori veniturile în următorul an.

Doar 20% dintre respondenți s-au declarat foarte încrezători că-și pot majora cifra de afaceri, față de peste jumătate în ianuarie. Totuși, aproape 50% rămân oarecum încrezători în perspectiva unui an mai bun.

Volatilitatea macroeconomică rămâne cea mai mare amenințare în opinia liderilor de afaceri din România. 54% dintre ei se declară foarte preocupați de acest risc. Pe locul doi sunt conflictele geopolitice, iar pe trei securitatea cibernetică.

Pe de altă parte, amenințarea pandemiei scade din intensitate. Doar 17% dintre liderii de organizații din România spun că sunt extrem sau foarte preocupați de aceasta în scădere de la aproape 50% în ianuarie.

Aproape 150 de șefi de companii din România au participat la studiu.