Confidenţialitate

IRES: Un părinte din 5 crede că grădiniţele ar fi trebuit redeschise

Potrivit unui studiu realizat de IRES, unul din cinci părinți crede că grădinițele și creșele ar fi trebuit redeschise înainte de vacanța de vară, iar unul din trei părinți susține că ar fi trebuit deschise școlile și liceele pentru elevii din clasele finale.

Un studiu realizat de IRES arată că anunţul preşedintelui ţării, în care a informat că unităţile de învăţământ nu se vor mai deschide în acest an şcolar, a fost auzit de 94% dintre părinţi. Aproape trei sferturi dintre cei care au participat la studiu consideră că aceasta este o decizie mai degrabă bună.

Unul din trei părinţi consideră că ar fi trebuit deschise şcolile şi liceele înainte de vacanţa de vară la clasele finale, care urmează să susţină examene naţionale.

Părinţii din mediul rural spun în procente mai mari că ar fi trebuit deschise creşele/grădiniţele/şcolile şi liceele înainte de vacanţa de vară, comparativ cu cei din mediul urban.

„Două treimi dintre părinţii copiilor cu vârste între 0 şi 19 ani urmează să aibă copiii în îngrijire în perioada de dinainte de vacanţa de vară”, se arată în studiul IRES.

Aproape şase din zece părinţi care afirmă acest lucru se află în situaţia în care cel puţin unul dintre ei nu lucrează în această perioadă.

Şapte din zece părinţi spun că pe perioada stării de urgenţă copiii au fost în grija lor şi 14% declară că şcolarii au fost în îngrijirea bunicilor sau a altor membri ai familiei.

Opt din zece părinţi cu şcolari care declară că lucrează de acasă spun că sunt eficienţi la muncă, şase din zece spun că nu au dificultăţi cu realizarea unui program echilibrat între muncă şi îngrijirea copiilor şi puţin peste trei sferturi consideră că nu au dificultăţi cu separarea spaţiului exclusiv pentru muncă în propria locuinţă.

Studiul IRES a fost realizat în perioada 27 – 30 aprilie 2020 pe un eşantion de 1.319 părinţi cu copii care au vârsta între 0 şi 19 ani, din care 1.060 părinţi cu copii şcolari (care au cel puţin un copil înscris la şcoală) şi are o marjă de eroare de ± 2,5%. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).