Eurostat: România, statul cu cel mai înalt risc de sărăcie din UE

România a rămas şi în anul 2018 statul UE cu cel mai înalt risc de sărăcie pentru persoanele ocupate (15,3%), asta deși a făcut progrese în reducerea riscului de sărăcie la persoanele care au un loc de muncă.

Media în Uniunea Europeană este de 9,5%, arată datele publicate astăzi de Eurostat.

România este urmată de state precum Luxemburg (unde în 2018 riscul de sărăcie pentru persoanele ocupate era de 13,5%), Spania, Italia şi Marea Britanie. La polul opus, cel mai mic risc de sărăcie în rândul persoanelor ocupate se regăsea în Finlanda (3,1%), Cehia, Irlanda, Belgia şi Croaţia.

Datele Eurostat mai arată că în ultimul deceniu ponderea persoanelor care au un loc de muncă dar sunt expuse riscului de sărăcie a crescut în majoritatea statelor membre UE. Statele care au înregistrat cele mai mari scăderi sunt Grecia (minus 3,3 puncte procentuale), Letonia şi România (ambele cu o scădere de 2,4 puncte procentuale).

În cazul României, riscul de sărăcie la persoanele care au un loc de muncă a scăzut de la 17,7% în 2008 până la 15,3% în 2018, scrie Agerpres. La nivelul UE se constantă o tendinţă opusă, în condiţiile în care riscul de sărăcie la persoanele care au un loc de muncă a crescut de la 8,6% în 2008 până la 9,5% în 2018.

Repartiţia pe sexe arată că bărbaţii ocupaţi au un risc mai mare de sărăcie decât femeile ocupate. Potrivit Eurostat, în România riscul a fost în 2018 mult mai mare, 17,9% în cazul bărbaţilor, respectiv 11,4% în cazul femeilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS