Confidenţialitate

STUDIU. România ar fi atins imunitatea de turmă, iar valul 5 de coronavirus s-ar încheia în această primăvară | AUDIO

Sunt şanse destul de mari ca din a doua jumătate a lunii februarie să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri de COVID, iar valul 5 să se încheie în această primăvară, arată un studiu realizat de MedLife. Cercetarea apreciază și că sunt şanse ca România să fi atins imunitatea de turmă, dat fiind numărul mare de îmbolnăviri cu Delta şi Omicron din ultima perioadă. Compania MedLife monitorizeaza de zece săptămâni evoluția tulpinii Omicron în România. Procesul continua pentru a urmări evoluția pandemiei.

De la debutul valului 5, MedLife a secvenţiat peste 400 de probe. Pe un nou lot de 94 de probe, toate au fost identificate cu tulpina Omicron, iar în cazul a 3 probe a fost identificată subvarianta BA.2 a noii tulpini, ceea ce indică, cel puțin pentru moment, o răspândire lentă a acesteia în România.

Nu au mai fost identificate acum probe cu tulpina Delta. În total, până în prezent, autorităţile române au raportat 49 cazuri cu subvarianta BA.2 din 1487 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

„Următoarele 2 săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va menține, atunci sunt şanse mari ca estimările autorităţilor cu privire la evoluţia valului 5 să rămână în vigoare”, a declarat Dumitru Jardan, coordonatorul studiului.

Specialiştii estimează că, cel mai probabil, numărul de infectari se va stabiliza în perioada următoare, pentru ca mai apoi să scadă treptat.

În scenariul pesimist, în care subvarianta BA.2 ar putea să prindă avânt sau în cazul în care persoanele infectate cu Omicron se vor putea infecta cu tulpina Delta, sunt șanse ca valul 5 al pandemiei să se prelungească, arată MedLife.

Compania medicală își propune ca până în luna martie să măsoare și câţi dintre locuitorii României au trecut prin infecţia cu noul coronavirus. Dat fiind că România a testat mai puţin decât alte ţări, specialistii se aşteaptă ca numărul persoanelor trecute prin boală să fie mult mai mare decât cel raportat oficial.

Noul studiu va monitoriza și dacă persoanele care s-au infectat cu Omicron ar putea să se îmbolnavească din nou în urma infectării cu tulpina Delta sau cu o subvariantă a tulpinii Omicron.

Sursa foto: Unsplash / Viktor Forgacs

Citește și: Coronavirus în România: 36.269 de cazuri noi și 193 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Autor: Adriana Sârbu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.