Confidenţialitate

Studiu OMS Europa și ECDC: Vaccinurile anti-COVID au salvat aproape jumătate de milion de vieți pe teritoriul european

Aproximativ 470.000 de persoane cu vârste de 60 de ani și peste 60 de ani au fost salvate, în contextul infectărilor cu coronavirus, prin intermdiul vaccinării, de la momentul în care producătorii au lansat serurile pe piață. Afirmația se bazează pe datele colectate din 33 de țări.

Cel mai recent studiu derulat de OMS Europa pentru Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolii (ECDC) spune că datele au fost preluate din rapoartele săptămânale care prezintă decesele COVID.

Cei aproape 470.000 de oameni reprezintă diferența dintre estimări și numărul deceselor COVID raportate în perioada decembrie 2020 – noiembrie 2021, relatează Euronews.

Deși infectările cu coronavirus au condus către multe decese dureroase, șeful OMS Europa, Hans Henri Kluge, a declarat că: „Putem spune că dacă nu ar fi fost vaccinurile anti-COVID – ca metodă de a ține în frâu pandemia – mult mai mulți oameni ar fi murit”.

„În anumite țări, totalul numărului de decese ar fi fost dublu dacă nu am fi avut vaccinuri. Prin urmare, este foarte important ca toate statele membre ale Uniunii să atingă o rată de vaccinare mare în rândul persoanelor din categoria de risc, iar asta cât de repede posibil”, a mai spus șeful OMS Europa.

Țările care au o rată de vaccinare mică ar trebui să prioritizeze persoanele vulnerabile, în continuare, și persoaele din categoria de risc”, a adăugat acesta.

Sursa foto: Unsplash / Mat Napo

Citește și: Grecia: Vaccinarea anti-COVID pentru persoanele de peste 60 de ani ar putea fi obligatorie. Nevaccinații ar putea primi amenzi lunare | AUDIO