Confidenţialitate

Studiu: Femeile dezvoltă un număr mai mare de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 decât bărbații

Rețeaua de clinici Regina Maria a desfășurat o cercetare în cazul a 313 persoane vaccinate cu serul Pfizer, dintre care 259 (82,7%) femei, prilej cu care s-a descoperit că femeile au dezvoltat un un număr mai mare de anticorpi împotriva coronavirusului decât bărbații.

Măsurarea anticorpilor s-a realizat la o săptămână după a doua doză de vaccin. Studiul a mai arătat că cei care au trecut deja prin boală și s-au vaccinat ulterior anti-COVID au dobândit o imunitate mai mare în fața infecției decât cei care nu au fost infectați cu SARS-CoV-2.

„Rezultatele preliminare ale studiului arată că răspunsul imun apărut după vaccinare este mai amplu la persoanele care au trecut deja prin boala COVID-19 decât al participanților la studiu care au declarat că nu au trecut prin această infecție. Astfel: 90% dintre persoanele care au declarat că nu au trecut anterior prin boală au nivelul anticorpilor mai mic decât pragul de 7.000 U/ml, iar 80% dintre persoanele care știu că au trecut prin infecție au înregistrat o valoare mai mare de 7.000 U/ml”, au transmis reprezentanții rețelei de clinici private.

Specialiștii de la Regina Maria mai spun că femeile au dobândit un număr mai mare de anticorpi decât bărbații, lucru valabil atât în cazul celor care au făcut COVID-19 înainte de vaccinare, cât și în cazul femeilor neinfectate:

„Titrul mediu al anticorpilor este semnificativ mai mare în cazul persoanelor vaccinate de sex feminin, fiind cu 44% mai mare în cazul celor care au trecut anterior prin boală, comparativ cu bărbații care au fost anterior infectați. În sublotul persoanelor care nu au trecut anterior prin boală, la sexul feminin s-a înregistrat un titru mediu al anticorpilor postvaccinali cu 12% mai mare ață de cel observat la bărbați.”

Studiul mai arată că, pentru persoanele care au trecut prin boala COVID-19, vaccinarea la minimum o lună după vindecare pare să crească răspunsul imun postvaccinal.

Rezultatele preliminare ale studiului nostru sugerează că persoanele care au trecut prin boală ar trebui să aștepte cel puțin o lună după vindecare și apoi să efectueze prima doză de vaccin. Răspunsul imun natural după boală persistă o perioadă, după care se poate obține o potențare a protecției prin vaccinare. Cât despre titrul crescut al anticorpilor detectat la pacienții vaccinați la peste 90 de zile post-COVID19, este posibil să fie prea devreme pentru a trage o concluzie. Evoluția anticorpilor poate să varieze în timp, iar faza II-a studiului, în care se va măsura titrul de anticorpi postvaccinali după 3 luni ne va ajuta să monitorizăm dinamica anticorpilor pentru fiecare sublot de pacienți în parte.” declară Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Rețeaua de sănătate Regina Maria.