Studenții din Iași: ”Bursele nu vor fi virate pe perioada verii, deoarece nu s-au alocat fonduri”

Într-un comunicat, Liga Studenților de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași susține că tinerii vor primi banii abia “la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie”, întrucat nu s-au alocat fonduri în acest sens.

Banii ar urma să fie disponibili abia după rectificarea bugetară din luna august, mai spun studenții.

 

Liga Studentilor de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași atrage atenția că anumite federatii studentesti au dezinformat in mod grav studentii, comunicand in spatiul public faptul ca bursele vor fi virate incepand cu finalul lunii iunie sau inceputul lunii iulie.

Reprezentanții studenților din Iași spun că universitatile nu au primit banii necesari pentru a vira bursele. Sumele au fost alocate la început de an, când statul a aprobat bugetul pentru universitățile de stat.

Luna trecută a fost modificat un Ordin al  Ministrului Educatiei prin care se schimba criteriile generale de acordare a burselor pentru studentii din invatamantul superior de stat, bursele studentilor, indiferent de tipul acestora. Astfel se vor acorda pe toata durata anului universitar, inclusiv pe perioada vacantelor si a sarbatorilor legale.

Doar că studenții vor primi bursele abia la finalul lunii septembrie, cumulat pentru toate cele trei luni de vacanță, după ce Guvernul va realiza rectificarea bugetului de stat în luna august, alocandu-se fonduri suplimentare Ministerului Educatiei Nationale. Apoi ministerul va trebui sa reinnoiasca contractele cu universitatile de stat, astfel incat acestea sa poata vira bursele studentilor, ceea ce ar putea întârzia până în octombrie virarea burselor.

Statul acordă burse sociale, de merit sau de performanță.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS