Confidenţialitate

Stridiile japoneze s-au aclimatizat cu succes în Marea Neagră. Cercetătorii spun că sunt mai gustoase pentru că salinitatea este mai scăzută

Specialiștii Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanța au reușit să aclimatizeze stridia japoneză în Marea Neagră.

În mai puțin de cinci luni, puietul de stridii adus de ei din Italia și plantat în mare a ajuns la maturitate și poate fi comercializat.

Experimentul biologilor marini va fi prezentat investitorilor interesați să dezvolte crescătorii de stridii pentru comercializare.

Anul trecut, în octombrie, când puieții de stridii japoneze aveau doar 8 grame au fost puși în patru cuști și plantați la 5 metri adâncime în mare. Pentru a fi bune de consum, stridiile trebuie să cântărească peste 30 de grame.

„Acum, de la 35 de grame ele, practic, pot fi vândute. Cine este interesat să crească stridii în Marea Neagră, privații, de la puietul adus din Italia, până a-l pune pe piață, le trebuie 5 luni”, ne-a declarat șeful de proiect, Victor Niță.

Rezultatul a fost prezentat și lui Behnan Thomas, de la Organizația Eurofish International, care susține demersurile în pescuit și acvacultură pentru țările membre din Europa:

„Impresionant la acest proiect din Marea Neagră este aspectul comercial al cercetării și că poate fi pus în practică în beneficiul industriei”.

Institutul i-a contactat deja pe investitorii care au concesionat perimetre in Marea. Iar potrivit lui Victor Niță, dacă va fi cerere, și produsul va fi de interes Institutul intenționează să își dezvolte o eclozerie locală, proprie, să înmulțească aceste stridii și poată furniza puiet pentru investitori chiar de aici, de la noi din țară, să nu mai fie nevoie din import.

Cercetătorii spun că stridiile crescute în Marea Neagră sunt mai gustoase, pentru că salinitatea este mai scăzută.

Foto: INCDM Grigore Antipa

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.