Confidenţialitate

Streinu Cercel se apară într-o scrisoare deschisă

În urma demiterii sale din funcţia de şef al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din Ministerul Sănătății, doctorul Adrian Streinu Cercel reacționează într-o scrisoare deschisă.

„În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacţionez, în contextul în care am fost ţinta unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate şi tendenţioase a documentului intitulat . Pentru că situaţia continuă să fie prezentată distorsionat, fac următoarele precizări. Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei ca o propunere de intervenţie de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc şi a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai suprinzătoare apariţia sa în spaţiul public la acest moment, când, dată fiind evoluţia epidemiei, propunerile cuprinse în document în mod evident nu mai sunt de actualitate”, scrie managerul Institutului bucureștean de Boli Infecţioase “Matei Balș”.

„De exemplu, mesajul din presă legat de a persoanelor vârstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifica recomandarea ca vârstnicii să fie protejaţi prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeaşi vârstă: <‘indiferent cum se cheamă conceptul <<casă>> — propria locuinţă, locuinţa de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde — instituţionalizaţi prin rechiziţionare de hoteluri etc>. De aici reiese clar că intenţia era de protecţie a persoanelor vârstnice care au nevoie de această protecţie socială, nicidecum ideile tendenţioase apărute recent în presă. Acesta fiind doar un exemplu de interpretare distorsionată a ideilor din acest material”, adaugă Adrian Streinu Cercel.

Potrivit lui, „modul în care a fost discutat acest document în spaţiul public este un exemplu clar de fake news”, deoarece măsurile au fost prezentate ca propuneri pentru perioada de relaxare, în condiţiile în care, din textul materialului „se poate vedea cât se poate de clar că el se adresa etapei de trecere de la transmiterea locală spre cea comunitară”.

Adrian Streinu Cercel consideră că prezentarea distorsionată a informaţiilor a fost făcută cu scopul de a induce panică în populaţia cea mai expusă, cu posibile consecinţe nefaste în ceea ce priveşte aderenţa populaţiei la măsurile întreprinse până acum”.

„În contextul actual, propagarea unor informaţii false cu scopul vădit al dezinformării populaţiei este extrem de periculoasă. Aşa cum am menţionat în mai multe rânduri, măsurile luate până acum au fost cele mai potrivite pentru ţara noastră, iar încercarea de a induce informaţii false poate pune în pericol rezultatul eforturilor depuse până în acest moment. Având în vedere perioada dificilă prin care trecem — pandemia SARS-CoV-2 — reiterez importanţa ca în aceste momente eforturile noastre, ale tuturor, să fie concentrate asupra îngrijirii pacienţilor şi prevenirii îmbolnăvirilor”, a mai scris medicul în scrisoarea deschisă.

Într-un interviu pentru B1 Tv, premierul Ludovic Orban a oferit, joi seara, explicații despre destituirea lui Adrian Streinu Cercel.

„Era președintele Comisiei speciale de la nivelul Ministerului Sănătății de luptă împotriva epidemiei COVID. Din această calitate, a lansat public niște măsuri aberante, care încalcă drepturi și libertăți fundamentale și care au creat o stare de emoție îtr-un segment extrem de important al populației. Nu doar pentru vârstnici, ci și pentru familiile lor. Ca să nu spun de alte aberații care au fost prezentate public. În calitatea de președinte al comisiei, nu avea dreptul să comunice public astfel de măsuri. Nu e la prima comunicare contrară deciziilor oficiale, protocoalelor și procedurilor oficiale. Nu poți să menții președinte al Comisiei pe un reprezentant care își permite să comunice public niște opinii personale, niște propuneri, în condițiile în care el acționează într-un regim instituțional. Ce a făcut e de neacceptat.Se referea la lucruri grave, de carantinare a persoanelor în vârstă, de peste 65 de ani, la desprinderea de familii. Plus alte propuneri ca statul să preia distribuirea electricității, a apei… Un asemenea document, într-o contradicție flagrantă cu lumea în care trăim, rar mi-a fost dat să văd”, a spus șeful guvernului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.