Confidenţialitate

Strategie pentru sectorul balnear până la sfârșitul anului, promite Ministerul Turismului

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, vrea să elaboreze o strategie în sectorul balnear până la sfârșitul anului, strategie care se va axa pe două direcții: investiții în domeniu și promovarea stațiunilor balneare din România și a serviciilor pe care acestea le oferă.

În ceea ce privește investițiile, primele lucrări care vor fi finalizate sunt Centrul de kineto-terapie Govora și Centrul balneo de la Borsec.

Trebuie să luam în calcul finalizarea a cât mai multe proiecte începute în anii trecuți, pentru că nu mai putem să vorbim tot timpul despre o conservare a investițiilor începute și trebuie să gândim la o finalizare a investițiilor începute. Toate aceste investiții sunt pentru România, nu pentru cineva anume”, a precizat Mircea Titus Dobre pentru Europa FM.

Cu toate că în România există numeroase stațiuni în care turiștii se pot bucura de resurse naturale cu efect terapeutic (ape minerale și termale, nămoluri terapeutice, saline etc.), numărul străinilor care le aleg pentru a-și petrece concediile sau să facă tratamente și recuperare medicală este destul de mic. Datele statistice arată că în 2016, din totalul turiștilor din stațiunile balneo din România, mai puțin de 10% au fost străini.

Una dintre cauze: casele de asigurări de sănătate din unele țări europene, așa cum este Germania, refuză să deconteze tratamentul sau recuperările clienților lor efectuate în România. Motivul invocat este acela al lipsei standardelor de calitate recunoscute la nivel european în stațiunile românești.

De aceea, noul șef al Turismului își propune să aducă în discuție acest subiect la Bruxelles astfel încât să nu existe diferențe majore de abordare între state în privința deconturilor de către asiguratorii de sănătate.

Ministerul Turismului participă până duminică, 12 martie, la Târgul de Turism din Berlin (ITB), cel mai mare eveniment de profil din lume, dedicat atât specialiștilor din domeniu, cât și turiștilor.