Stoltenberg: NATO intensifică măsurile de contracarare a atacurilor biologice

Alianţa Nord-Atlantică va intensifica, în contextul efectelor pandemiei, măsurile de apărare împotriva atacurilor cu arme biologice sau chimice, afirmă secretarul general NATO.

Deşi subliniază că nu sunt dovezi că pandemia actuală este generată de un virus dezvoltat în laborator, Jens Stoltenberg atrage atenţia că actuala criză evidenţiază riscurile atacurilor biologice sau chimice.

„Aceste arme sunt, la fel ca armele chimice, în general interzise, dar noi trebuie să fim pregătiţi să contracarăm utilizarea lor, dat fiind că există în continuare arme de acest tip”, a declarat Jens Stoltenberg, avertizând că grupuri teroriste sau state pot utiliza arme biologice ori chimice, ceea ce ar putea genera moartea a sute de mii de persoane.

„NATO nu deţine arme interzise, dar avem un spectru larg de capabilităţi pentru a riposta la astfel de atacuri”, a explicat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat agenţiei DPA.

Alianţa Nord-Atlantică ar activa Articolul 5, privind apărarea colectivă, în cazul unui atac cu arme biologice care ar viza un stat NATO, a subliniat Jens Stoltenberg.

Secretarul general NATO a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică va continua să ofere asistenţă logistică pentru atenuarea efectelor actualei pandemii. „NATO şi forţele militare pot susţine distribuirea vaccinurilor”, a subliniat Stoltenberg.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS