Confidenţialitate

Știrea bravo: Voluntari pentru salvarea patrimoniului

Patru generaţii de studenţi-voluntari din toată România au reuşit să rescrie istoria unor ansambluri nobiliare preţioase. Proiectul Monumente Uitate a început în 2008, potrivit digi24.ro.

De șapte ani, tinerii „vânează” clădiri uitate. Conace, palate, castele şi case boiereşti. Se documentează, află poveşti, iar de câteva ori pe an, organizează circuite in aceste locuri, eveniment unic în ţara noastră.

La început, studenții căutau doar monumentele din Transilvania, astăzi proiectul s-a extins în toată România. Informaţiile pe care le-au strâns se află disponibile pe singura platformă online gratuită despre ansamblurile nobiliare din ţara noastră, monumenteuitate.ro.

Atunci când nu se află pe teren, arhitecţii fac planuri şi caută soluţii pentru a salva construcţiile valoroase.

Tinerii au reuşit până acum să includă în patrimoniul naţional mai multe monumente, dar nu vor să se oprească aici. Pe lângă diferitele workshop-uri pe care le organizează, echipa Monumente Uitate, pleacă, de câteva ori pe an, în excursii de tip Castle break, un concept care a prins şi în România. Excursiile de weekend la diferite castele din ţară, ajută la promovarea şi cunoaşterea istoriei. Traseul este diferit de fiecare dată.

În trecut, în România, conacele, palatele şi casele boiereşti erau, cel mai adesea, construite de arhitecţi străini faimoşi şi multe dintre ele egalau în frumuseţe construcţii de acelaşi fel din marile oraşe europene.

Astăzi, în evidenţa statului au rămas puţin peste 1.000 de reşedinţe care au aparţinut aristocraţilor. Cele mai multe au fost distruse sau uitate.

În drumurile lor, arhitecţii au găsit şi urmele unor clădiri care nu mai există. Iar pentru a nu le da uitării, le-au reconstruit 3D.