Confidenţialitate

Ștefan Popescu, radiografia Ucrainei la 2 ani de război: „O situație post-conflict în Ucraina nu mai poate fi imaginată fără cedarea de teritorii” | VIDEO

Ștefan Popescu – analist de politică externă – a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Ștefan Popescu a realizat o radiografie a situației din Ucraina la doi ani de la începerea războiului. „Țările prezente deja în UE și în NATO sunt la adăpost în ce privește un conflict militar clasic. NATO este o alianță nucleară”, a explicat Ștefan Popescu la Europa FM. 

Ștefan Popescu: „O situație post-conflict în Ucraina nu mai poate fi imaginată fără cedarea de teritorii”

Tudor Mușat: Începem de la situația din Ucraina, tocmai s-au împlinit doi ani de la declanșarea invaziei rusești. Partea plină a paharului este că lucrurile nu stau așa cum spera Putin. Partea goală a paharului este că lucrurile nu stau nici cum spera Occidentul și, evident, Ucraina. În momentul acesta ucrainenii rezistă cu greu, iar Occidentul nu mai livrează sau nu la scara promisă. Unde suntem în momentul acesta? Spre ce ne îndreptăm?

Ștefan Popescu: „Ne îndreptăm cred spre un scenariu în care o situație post-conflict în Ucraina nu mai poate fi imaginată fără cedarea de teritorii sau rămânerea unor teritorii ucrainene sub ocupație. Trebuie să fim realiști.

Practic, Occidentul chiar dacă va începe să livreze, livrările de echipamente militare, de muniții – toate acestea vor lua timp, iar dinamica frontului nu stă pe loc, chiar dacă nu cred – chiar în ipoteza celui mai negru scenariu a întreruperii totale a ajutorului occidental – nu cred că Ucraina se va prăbuși.

Când Stalin a reconstruit orașele ucrainene le-a prevăzut cu foarte multe tuneluri, adăposturi pentru că avea în minte felul în care acestea se prăbușiseră foarte ușor în fața avansului Germaniei naziste și, prin urmare, Ucraina este capabilă să se apere eficient în marile arii urbane,

Desigur, trebuie și acest lucru să-l spunem, Ucraina este la doi ani de conflict o țară răvășită de război, o țară care a fost lovită și în profunzimea teritoriului, pentru că atacurile rusești nu au vizat numai linia frontului sau infrastructurile militare, ci au fost vizate infrastructuri civile, infrastructuri energetice – toate acestea au dus la o catastrofă demografică, pentru că Ucraina a pierdut milioane de cetățeni care și-au căutat un rost în Europa Occidentală și nu știm sigur dacă vor mai reveni.

Deci, este o situație foarte dificilă mai ales că Federația Rusă având și un regim autoritar nu are o problemă de stabilitate, de viziune pe termen lung, de voință de a merge până la capăt, care o fi acest capăt”.

Ștefan Popescu: „Niciun ucrainean, niciun politician ucrainean oricât de conciliant, oricât de negociator, de spirit tranzacțional ar avea nu cred că își va pune semnătura pe un document care ar însemna oficializarea cedării de teritorii”

Tudor Mușat: Spuneați că nu mai poate fi imaginat un final al conflictului fără o cedare de teritorii. Asta înseamnă ce a obținut Putin până acum și va păstra. Dar de ce nu se mai poate întâmpla altfel?

Ștefan Popescu: „Pentru că nu cred că livrările de echipamente occidentale, cel puțin ce am văzut până acum când am avut de-a face cu livrări consistente, au fost de așa natură încât să dea posibilitatea armatei ucrainene să-i împingă pe ruși peste graniță. Din acest motiv.

Și cu atât mai mult cu cât ajutorul americanilor chiar în ipoteza în care Administrația Biden se va menține după alegerile din 5 noiembrie nu va mai fi la același nivel la care a fost în 2022 și în prima parte a anului 2023. Nu cred în scenariul unei păci cu Federația Rusă.

Niciun ucrainean, niciun politician ucrainean oricât de conciliant, oricât de negociator, de spirit tranzacțional ar avea nu cred că își va pune semnătura pe un document care ar însemna oficializarea cedării de teritorii. Dar un armistițiu la un moment dat – nu în acest ani, ci probabil în 2025 – cred că îl putem imagina.

Un scenariu coreean în 1953 între cele două Corei s-a semnat un armistițiu. O încetare a focului. Nu există nici în acest moment un tratat de pace”.

Ștefan Popescu: „Țările prezente deja în UE și în NATO sunt la adăpost în ce privește un conflict militar clasic. NATO este o alianță nucleară”

Tudor Mușat: Dacă lucrurile se vor întâmpla în felul acesta, atunci înțeleg că cea mai mare temere a noastră, și anume că Putin va continua să mai provoace astfel de mișcări de destabilizare poate chiar de acaparare de teritorii în estul Europei s-ar putea să se adeverească. Nu va fi încurajat Putin de acest succes?

Ștefan Popescu: „Cred că țările prezente deja în Uniunea Europeană și în Organizația Tratatului Nord-Atlantic sunt la adăpost în ce privește un conflict militar clasic. NATO este o alianță nucleară. Între puterile nucleare nu pot avea loc războaie clasice, dar deisgur acțiuni de destabilizare.

Rusia va testa în permanență și aici ne privește în mod direct voința noastră de a apăra suveranitatea teritoriului nostru, apele teritoriale, va căuta să ne uzeze la maximum resursele pe care le avem, pentru că va trimite avioane la limita spațiului aerian. Noi va trebui să reacționăm.

Toate aceste lucruri vor exista. Campanii de dezinformare. Facem deja obiectul campaniilor de dezinformare: atacurilor, cibernetice, acțiuni asimetrice – acțiuni împotriva Poloniei și statelor baltice când refugiații prezenți în Orientul Mijlociu au fost duși cu trenul în Belarus și de acolo direcționați pe frontierele Tratatului Nord-Atlantic. Toate acestea vor fi o realitate, va trebui să ne obișnuim și să ne pregătim să le facem față”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Peste 30.000 de soldați ucraineni și 180.000 de soldați ruși au murit de la începutul invaziei rusești, arată ultimul bilanț | AUDIO