Confidenţialitate

STB dezinfectează mijloacele de transport în comun

Compania de transport local a Bucureștiului, STB, anunță printr-o postare pe Facebook că a luat măsuri suplimentare pentru dezinfectarea mijloacelor de transport în comun din Capitală.

”STB SA a luat măsuri suplimentare de igienizare și dezinsecție a tuturor mijloacelor de transport la plecarea din autobaze și depouri, în vederea combaterii gripei”, anunță compania.

Deși în postarea de pe Facebook, STB scrie despre ”dezinsecție”, cel mai probabil se referă la ”dezinfecție”, având în vedere scopul operațiunii.

Eroarea nu a fost sesizată nici la redistribuirea pe aceeași pagină a postării inițiale, insectele rămânând preocuparea STB.

Dezinsecţie, potrivit definiţiei de dicţionar, înseamnă: distrugere a insectelor parazite (transmițătoare de boli) aflate în mediul uman; operație de distrugere a insectelor dăunătoare cu ajutorul unui insecticid, iar dezinfecţie/dezinfectare presupune acțiunea de a dezinfecta și rezultatul ei; operație de distrugere a microbilor sau a paraziților animali și vegetali; a distruge germenii patogeni din afara organismului, pentru a împiedica orice contaminare, potrivit DEX.

Duminică, numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 70.

Miercuri, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declarat oficial starea de epidemie de gripă.

Tulpinele virusului gripal sunt sezoniere, spune medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balş, precizând că circulaţia virusului de tip A este cea mai frecventă.

Dintre cele trei tulpini are virusului, A, B și C, doar primele două pot provoca epidemii sau infecţii sezoniere.

Între timp,  Avocatul Poporului anunță că s-a sesizat din oficiu  cu privire la ”creşterea îngrijorătoare a numărului de pacienţi afectaţi de gripă şi solicită informaţii din partea Ministerului Sănătăţii şi a Institutului de Sănătate Publică cu privire la măsurile dispuse în prezent, precum şi strategia de prevenire a apariţiei unor situaţii asemănătoare, pentru viitor.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii. În România s-a declarat epidemie de gripă, după ce specialiştii Institutului de Sănătate Publică au constatat că ultimele două săptămâni au avut caracter epidemic”.