Confidenţialitate

Statul va plăti dobânzi pentru dările percepute ilegal

Contribuabilii care plătesc în mod nejustificat anumite sume la stat trebuie să primească, la restituirea sumei, dobânda aferentă întregii perioade de reținere, a decis Curtea Constituțională.

Două prevederi actuale din Codul de procedură fiscală au fost declarate neconforme cu legea fundamentală.

 

Este vorba de articolele conform cărora pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobândă după un anumit termen în care pot fi cerute informaţii suplimentare relevante pentru solutionarea cererilor, interval care poate fi prelungit.

Magistrații Curții Constituționale au apreciat că normele criticate generează îmbogăţirea injustă a statului în detrimentul contribuabilului, dat fiind că acesta din urmă nu se poate folosi de suma percepută ilegal şi este privat de o despăgubire adecvată pentru pierderea suferită.

Această pierdere este direct proporţională cu durata indisponibilizării sumei plătite fără temei juridic pe perioada cuprinsă între data plăţii sumei nedatorate şi data restituirii acesteia.

Curtea a apreciat că astfel se încalcă dreptul de proprietate al contribuabilului, consacrat de art. 44 din Constituţie.

Decizia CCR este definitivă și obligatorie.