Confidenţialitate

Statul nu știe câți bolnavi de cancer au suferit din cauza crizei COVID-19. Dr. Cadariu: Probabil nu o să știm niciodată

Ioana Ene Dogioiu l-a avut invitat, la Piața Victoriei, pe Dr. Patriciu Achimaș Cadariu, un cunoscut chirurg oncolog, ce a ocupat, vreme de câteva luni, funcția de ministru al sănătății în Guvernul Cioloș, aflat acum pe listele PSD Cluj pentru Camera Deputaților.

Doctorul a pus, că, dacă va obține un mandat de deputat, va cere ajutorul colegilor din Parlament pentru a pune la punct un plan pentru cancer, boală care afectează foarte mulți români:

„Primul element care îmi vine în minte este un plan de cancer. Un plan de cancer trebuie să asigure întreaga populație de un minim, să nu uităm că 70% din pacienții de cancer vor avea nevoie în timpul vieții lor de îngrijiri paleative. (…) Tot mai mulți dintre cetățenii UE beneficiază de tratamente complexe, nu putem face abstracție de asta.”

Ioana Ene Dogioiu a vrut să afel de la invitatul său dacă știe câți bolnavi de cancer au avut de suferit de pe urma crizei din sistemul medical, generată de pandemia de coronavirus:

„Nu știm exact ce s-a întâmplat cu totalitatea pacienților de cancer și probabil nu o să știm niciodată. Cu siguranță amânarea tratamentelor face rău, cu siguranță că un stadiu incipient amânat un an de zile poate să ajungă în stadii avansate.”

Legat de metodele de prevenție ale cancerului, chirurgul oncolog susține că este nevoie de implicarea medicilor de familie, în măsura în care acest lucru este posibil:

„Trebuie să ridicăm foarte serios discuția despre vaccinare anti-HPV și despre toate modalitățile tehnologice noi. (…) Să găsim modalități care au apărut între timp pe piață și să extindem lucrurile astea. (…) Cred că ar trebui să găsim soluția optimă de a implica medicii de familie, dar dacă îi vom pune pe medici de familie care și așa sunt înecați în birocrație, îi vom pierde de la bun început.”

În plus, dr. Patriciu Achimaș Cadariu spune că și vaccinarea anti-HPV ar trebui crescută:

„Avem dovezi medicale că lucrul acesta merită făcut și sunt țări care au și posibilitatea să o facă. Ar trebui să ne propunem și noi, dar ar trebui și să vedem ce putem să plătim pentru chestia asta. (…) Da, cred că ar trebui să ne gândim foarte serios la această problemă.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: