Confidenţialitate

Statul Islamic revendică atacul de la Viena

Atacul a fost revendicat într-un mesaj postat pe Telegram de agenţia sa de propagandă Amaq.

Anunţul este însoţit de o fotografie cu un individ, despre care se afirmă că era un “soldat al Califatului” numit Abu Dagnah Al-Albany şi că a atacat trecătorii din capitala Austriei cu arme de foc, înainte de a fi împuşcat mortal de poliţişti.

Potrivit ministrului austriac de interne, înregistrările video făcute cu telefonul mobil de cetăţeni nu indică faptul că ar fi fost mai mult de un atacator.

Originar din Macedonia de Nord, atacatorul a fost condamnat în 2019 la 22 de luni de închisoare pentru că a încercat să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic, dar a fost eliberat anticipat.

Sunt anchete extinse după atacul ce a facut 4 morti si 22 de răniți – unii dintre ei în stare critică. Sute de polițiști au descins azi la mai multe adrese. 14 persoane au fost reținute până acum, dar altele sunt în continuare căutate. Localnicii au fost rugați să rămână în case.


Serviciul Roman de informatii
transmite că atacul din capitala Austriei, într-o ţară central-europeană ferită de asemenea de atentate în istoria recentă, este un avertisment că orice stat din Europa poate reprezenta o ţintă. În România, nivelul de alertă teroristă rămâne Albastru-Precaut.