Confidenţialitate

Statul în fața calculatoarelor crește numărul de cazuri de strabism la copii | AUDIO

Timpul îndelungat petrecut de copii în fața computerelor a dus la creșterea cu aproape 50% a cazurilor de strabsim, miopie și oboseală în rândul elevilor care fac școala în sistem online. Specialiștii Secției pentru copii a Sanatoriului balnear din Techirghiol oferă asistență medical gratuită minorilor cu problem de vedere.

Nu numai vederea este afectată de timpul petrecut în fața calculatorului. Apar durerile de cap, dificultatea de concentrare. La școală, elevii învață uitându-se la tablă, însă, în ultimul an, potrivit medicului specialist Liliana Vlădăreanu, au fost nevoiți să privească, de aproape, la ecrane mici, precum telefoanele inteligente:

„Lucrul acesta a dus la o explozie de cazuri de strabism, adică de ochi care nu mai reușesc să urmărească simetric, să aibă paralelism. La o explozie de cazuri de miopie. Cu peste 40-50% au crescut cazurile”. 

Milan este în clasa a IX a, face de un an școală online și oboseala își spune cuvântul.

„La calculator petreceam vreo trei ore, iar la cursuri online, șase ore. Petreceam vreo nouă ore, așa. Era destul de obositor. Nici nu mai aveam timp să ies pe afară, să îmi petrec timpul cu colegii”. 

Utilizarea in exces a dispozitivelor mici, îi poate expune pe copii unui risc mai mare de a dezvolta diferite probleme oculare seriose. E nevoie de recuperare, spune medicul Liliana Vlădăreanu:

„Trebuie să trecem de la 2D din nou către 3D. 3D înseamnă că ne jucăm afară cu o minge, ieșim în parc și privim lucrurile de la depăratre. Încercăm să tindem către normalitate”. 

Iar Sanatoriul balnear din Techirghiol, cu ajutorul unor medici spanioli, specialiști în optometrie, oferă, periodic, consultații gratuite copiilor care au problem cu vederea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ghiulfer Predescu