Confidenţialitate

Statul a încasat mai puțin de 10 milioane de lei din impozitarea bacșișului în prima jumătate a anului | AUDIO

Impozitul pe bacșiș – un eșec. Analiștii economici arată că statul a încasat din impozitarea bacșișului mai puțin de 10 milioane de lei în prima jumătate a anului. În goana după bani, Guvernul a estimat, când a intodus această măsură, că va încasa 100 de milioane de lei întregul an. Numai că estimările din mediul privat arată că, de fapt, bacșișurile trec de 1 miliard de lei anual.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a încasat impozit pe bacșiș de numai 9,7 milioane de lei, în primul semestru al acestui an, de când a fost introdusă această nouă taxă de 10% – arată o analiză publicată de Economedia pe baza datelor de la Ministerul Finanțelor. Ceea ce înseamnă că bacșișul declarat de localuri a fost de 97 milioane lei în primele 6 luni.

Așadar, statul a încasat sub 10 milioane în jumătate de an, departe de suta de milioane pe care statul estima că îi va colecta pentru întregul an 2023.

Creșterea unor taxe, o altă metodă vehiculată prin care Guvernul ar încerca atragerea de bani la buget

O altă metodă rapidă prin care Guvernul ar încerca atragerea de bani la buget: creșterea unor taxe, variantă vehiculată de guvernanți, cum ar fi creșterea de la 9 la 19% pentru restaurante și baruri, după ce TVA crescuse de la 5 la 9% de la 1 ianuarie.

Toate acestea descurajează afacerile din sectoarele HoReCa, au atras atenția organizațiile patronale

Radu Savopol, membru în conducerea organizației HORA, ce reunește patroni de restaurante, hoteluri, cafenele, baruri și companii de catering: „Această industrie chiar a pus România pe harta turismului din punct de vedere al restaurantelor”

„Este păcat pentru că această industrie chiar a pus România pe harta turismului din punct de vedere al restaurantelor. În zona cafelei, România a ajuns în top 10 în Europa și Middle East ca și notorietate, ca și număr de cafenele”, explică Radu Savopol.

Radu Savopol: „În acești 8 ani de zile, dintre care 3 destul de dificili, am reușit totuși să consolidăm și industria este pusă pe hartă”

Facilitățile fiscale, menținute în ultimii ani, au încurajat, o vreme, patronii să deschidă restaurante care pot rivaliza cu multe localuri din vestul Europei, mai arată patronatele.

„Au apărut foarte multe concepte noi, inedite. Această industrie azi are la bază foarte multe grupuri de firme românești care dețin lanțuri de restaurante, de pizzerii, de cafenele. În acești 8 ani de zile, dintre care 3 destul de dificili, am reușit totuși să consolidăm și industria este pusă pe hartă”, mai spune Radu Savopol.

Să mai spunem că, în acest domeniu, estimările Deloitte pentru anul 2022 arătau că sumele plătite ca bacșiș în România au fost cuprinse între 750 de milioane și 1,5 miliarde de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Economiștii: Locuințele se vor scumpi în 2024 sau chiar mai devreme din cauza creșterilor de taxe | AUDIO